Czy dzieci i kobiety w ciąży mogą jeść miód?
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), Amerykańska Akademia Pediatrii i Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci zalecają, aby nie podawać́ produktów z miodem dzieciom poniżej 12 miesiąca życia – zarówno zawierających „surowy” miód, jak również tych, w których został on poddany obróbce termicznej. Miód w diecie dziecka może silnie uczulać oraz prowadzić do zatruć toksyną jadu kiełbasianego pochodzącej z laseczek Clostridium botulinum, które obecne w zanieczyszczonym miodzie są niemal nieszkodliwe dla dorosłych, ale powodują botulizm u małych dzieci. Dla dzieci starszych (powyżej 1 r.ż.) miód jest całkowicie bezpieczny – profilaktycznie warto podawać 1-2 łyżeczki dziennie. Również kobiety w ciąży i karmiące piersią mogą jeść miód. Ponieważ systematyczne spożywanie miodu wpływa na rozszerzenie naczyń, zwiększenie diurezy i spadek ciśnienia krwi, jest często wykorzystywany właśnie przez ciężarne z nadciśnieniem, niemogące zażywać leków syntetycznych.
Sposoby prawidłowego stosowania miodu
Najprostszym sposobem jest jedzenie miodu po prostu łyżeczką. Najważniejszem aby jeść go powoli. Można też rozpuścić miód w letniej przegotowanej wodzie (do 40ºC), przygotowany w ten sposób napój najlepiej jest pić po około 12 godzinach od zrobienia. Ten sposób wydaje się najlepszy, ponieważ aktywność antybiotyczna rozcieńczonego miodu jest wielokrotnie wyższa w porównaniu z miodem nierozcieńczonym. Do rozpuszczonego miodu można dodać sok z cytryny i ewentualnie oliwę z oliwek.
Dla bardziej wytrwałych, idealnym sposobem na jedzenie miodu i jednoczesne stymulowanie systemu immunologicznego, będzie przygotowanie napojów i syropów na bazie miodu z dodatkiem cytryny, czosnku lub cebuli. Czytaj więcej: Jak wzmocnić odporność organizmu?
Rozgrzewający napój cytrynowo-miodowy ze świeżym imbirem
2 łyżeczki świeżego korzenia imbiru
sok z połowy cytryny,
1 czubata łyżeczka miodu
350-400 ml wody
Imbir obieramy i siekamy, a następnie zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na około 10-15 minut, aby się zaparzył, a płyn osiągnął temperaturę odpowiednia do traktowania miodu (ok. 40ºC). Następnie wyjmujemy imbir i dodajemy sok z cytryny oraz miód. Napój możemy też wzbogacić dodatkiem kilku ząbków czosnku i goździków.
Syrop na wzmocnienie odporności
200 ml wody
20 ząbków czosnku
2 korzenie imbiru
4 łyżki miodu
150 ml soku z cytryny
150 ml octu jabłkowego
Korzeń imbiru obieramy i ścieramy. Następnie miażdżymy ząbki czosnku. Mieszamy ciepłą wodę, miód, sok z cytryny i ocet jabłkowy. Dodajemy czosnek i imbir. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej mieszaniny, następnie przelewamy do szklanego słoika i pozostawiamy na noc. Rano cedzimy miksturę. Gotowy syrop przechowujemy w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu. Wystarczy już 5 kropli dziennie, by ten syrop wzmocnił naszą odporność.
Pozostałe produkty pochodzenia pszczelego
Warto jednak pamiętać, że miód to nie jedyny skarb wytwarzany przez pracowite pszczoły.
Mleczko pszczele, czyli „królewski pokarm”
Z ula pochodzi również mleczko pszczele nazywane przez wielu „eliksirem młodości” lub „królewskim pokarmem”. Mleczko pszczele jest wydzieliną gruczołów gardzielowych pszczół robotnic. Służy ono do karmienia larw. W jego skład wchodzą białka, węglowodany, tłuszcze i inne związki. Białko mleczka pszczelego jest bardzo odżywcze i zawiera do 29 aminokwasów, w tym wszystkie egzogenne niezbędne dla człowieka. Stwierdzono w nim również obecność enzymów, hormonów i acetylocholiny. Cukry zawarte w mleczku to głównie glukoza i fruktoza, a pośród substancji tłuszczowych przeważają nienasycone kwasy tłuszczowe z najbardziej charakterystycznym kwasem 10-hydroksy-2-decenowym. Ponadto wykryto 22 biopierwiastki, na czele z potasem, liczne witaminy, szczególnie z grupy B, w tym kwas przeważający pantotenowy i nikotynowy, czy występujące w mniejszej ilości witaminy H, B1, B2, B6 i B9, a także kwasy organiczne, m.in. pirogronowy i mlekowy.
Dzięki takiemu składowi, mleczko pszczele wydaje się działać jako ogólny stymulant układu immunologicznego i całego organizmu. Świeże mleczko pszczele posiada również silne właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Obecnie jest stosowane głównie jako produkt odżywczy, „naturalny środek dopingujący”, w stanach niedożywienia, a także zmęczenia, wyniszczenia i rekonwalescencji, samodzielnie, bądź jako dodatek do przetworów pszczelich czy suplementów diety.
Świeże mleczko pszczele jest najczęściej sprzedawane w ciemnych buteleczkach szklanych lub w oryginalnych zaplombowanych matecznikach. Można je przechowywać w lodówce przez dwa tygodnie. Przedłużenie trwałości mleczka do około roku można osiągnąć przez jego zmieszanie z miodem (2% zawartość mleczka w miodzie) lub rozcieranie z laktozą i suszenie próżniowe (trwałość 2-3 lata). Najtrwalszym produktem jest mleczko pszczele liofilizowane, które może być przechowywane w temperaturze pokojowej przez wiele lat i stosowane podjęzykowo.
Większość preparatów dostępnych w Polsce jest przeznaczona do stosowania w celach profilaktycznych. Są to pastylki, toniki dla dzieci i dla dorosłych, ampułki do picia, mleczko pszczele liofilizowane oraz łączone z miodem, pyłkiem i/lub propolisem.