Newsletter
Aptekarz Polski
Archiwum
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • EKSPERCISprawdź
  • SZKOLENIAWeź udział
  • PODCASTYPosłuchaj
  • WIDEOObejrzyj
  • WYWIADYPrzeczytaj
  • EKSPERCISprawdź
  • SZKOLENIAWeź udział
  • PODCASTYPosłuchaj
  • WIDEOObejrzyj
  • WYWIADYPrzeczytaj
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Aptekarz Polski
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna Wiedza

Słodki sposób na odporność

dr n. farm. Ewa Gibuła-Tarłowskadr hab. n. farm. Ewa KedzierskaAutordr n. farm. Ewa Gibuła-Tarłowskaidr hab. n. farm. Ewa Kedzierska
27/10/2020
Miód, czyli słodka odporność

fot. Canva.com

Jesień, choć piękna, bywa i zdradliwa. Powoli dni stają się coraz mniej słoneczne, chłodniejsze i często deszczowe, dlatego łatwiej o przeziębienie. Jak wzmocnić organizm, aby uniknąć infekcji?

Warto wprowadzić modyfikacje w diecie, nie rezygnować z aktywności fizycznej oraz dbać o odpowiednią ilość snu, by cieszyć się wzmocnioną odpornością przez cały rok. Większość z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, iż najlepszym środkiem na poprawę odporności jest prawidłowo zbilansowana, różnorodna dieta, a także zdrowy styl życia. Wiemy, że w budowaniu odporności pomogą nam owoce i warzywa bogate w witaminy, pełne probiotyków kiszonki czy kwasy omega 3 zawarte w rybach. Jednak przed nadchodzącym szczególnie trudnym sezonem jesienno-zimowym warto przyjrzeć się po raz kolejny dobrze znanym nam naturalnym wzmacniaczom odporności. Pierwsze i najważniejsze z nich to produkty pszczele stosowane w ramach apiterapii. Czytaj więcej: Miód – słodkie złoto oraz Najsłodszy z leków.


„Kiedy pszczoła zniknie z powierzchni Ziemi, człowiekowi pozostaną już tylko cztery lata życia. Skoro nie będzie pszczół, nie będzie też zapylania. Zabraknie więc roślin, potem zwierząt, wreszcie przyjdzie kolej na człowieka…“                                              

Albert Einstein


Miód – najlepiej znany produkt pszczeli

Najbardziej rozpowszechnionym i znanym produktem pszczelim jest miód (Mel), wytwarzany z nektaru kwiatowego lub spadzi. Zalety miodu znane są od wieków. Nasze mamy, babcie i prababcie dodawały go do potraw i leczniczych mikstur, szczególnie gdy zaczynał się sezon chorobowy lub gdy kogoś dopadało osłabienie.

Rys. 1 Główne produkty pszczele

Warto więc zastanowić się co czyni miód tak wartościowym dla naszego zdrowia? Pod względem składu chemicznego miód to stężony wodny roztwór cukrów o mocno higroskopijnych właściwościach. Woda stanowi ok. 20% (20 g w 100 g), a węglowodany 79.5% (79.5 g w 100 g) – są to głównie cukry proste (glukoza i fruktoza). Pozostałe składniki to minerały, witaminy i enzymy, które razem stanowią niepowtarzalną mieszankę o właściwościach immunomodulujących i przeciwbakteryjnych. Miód zawiera także duże ilości mikroelementów takich jak: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy (B9), kwas pantotenowy (B5) i biotynę (B7). Świeży miód jest również źródłem probiotyków – zawiera miliardy pałeczek kwasu mlekowego (z rodzaju Lactobaccillus), które pszczołom służą do ochrony miodu oraz pyłku, którymi karmi się cały rój. Natomiast zawarte w miodzie oligosacharydy (laktuloza, dekstryny) pełnią rolę prebiotyków, stymulując w przewodzie pokarmowym wzrost „dobrych bakterii”, jednocześnie chroniąc przed namnażaniem bakterii chorobotwórczych.

Jakie są główne typy miodów?

Miód pszczeli można podzielić na 3 zasadnicze rodzaje:

  • miód nektarowy, o wyraźnym aromacie: jasny – np. akacjowy – łagodny i delikatny w smaku oraz ciemny – np. gryczany – ostrzejszy i drapiący;
  • spadziowy, o ciemnej barwie (lepką ciecz zwaną spadzią lub rosą miodową produkują drobne owady – mszyce, czerwce i miodówki):
  • ze spadzi drzew iglastych – jodły, świerku, modrzewia – to tzw. miód szlachetny, zwany królewskim albo papieskim, odznacza się silniejszymi właściwościami antybiotycznymi, jest częściej wykorzystywany w schorzeniach oddechowych),
  • ze spadzi drzew liściastych – lipy, dębu, leszczyny;
  • mieszany (spadziowo-nektarowy lub nektarowo-spadziowy, w zależności od zawartości spadzi i nektaru).

Jak pozyskuje się miód?

Miód pozyskuje się z plastrów w postaci płynnej – to tzw. patoka, która z czasem krystalizuje przyjmując postać stałą – tzw. krupiec. Jest to proces naturalny, zależny od zawartości wody oraz udziału fruktozy i glukozy. Im więcej wody i fruktozy, tym wolniejsza krystalizacja. Nie tracąc cennych właściwości, krupiec można ponowie doprowadzić do postaci płynnej przez delikatne podgrzewanie w kąpieli wodnej o temperaturze do 40ºC.

Strona 1 z 4
12...4Następny
UdostępnijPodziel się

Chcesz otrzymywać powiadomienia o najważniejszych aktualnościach?

WYŁĄCZ
dr n. farm. Ewa Gibuła-Tarłowska

dr n. farm. Ewa Gibuła-Tarłowska

dr hab. n. farm. Ewa Kedzierska

dr hab. n. farm. Ewa Kedzierska

Powiązane artykuły

Problemy i wyzwania związane z podaniem dziecku leku

Problemy i wyzwania związane z podaniem dziecku leku
Autordr n. farm. Malwina Lachowicz

Podanie leku choremu dziecku bardzo często stanowi duże wyzwanie dla rodzica. Nieprzyjemny smak niejednokrotnie przyczynia się do niechęci lub nawet...

Czytaj więcejDetails

Róża – zakaźna choroba skóry i tkanki podskórnej

Róża – zakaźna choroba skóry i tkanki podskórnej
Autordr n. farm. Malwina Lachowicz

Zmieniony chorobowo obszar skóry przy dotyku cechuje się tkliwością, bolesnością oraz podwyższoną temperaturą. Niekiedy można zaobserwować zmiany w postaci rany...

Czytaj więcejDetails
Następny wpis
Uczelnie wyższe ws. zakazu aborcji: decyzja TK jest wyrazem braku poszanowania wolności i praw obywatelskich

Uczelnie wyższe ws. zakazu aborcji: decyzja TK jest wyrazem braku poszanowania wolności i praw obywatelskich

Najnowsze wydanie Aptekarza Polskiego Najnowsze wydanie Aptekarza Polskiego Najnowsze wydanie Aptekarza Polskiego

Przeczytaj również

Najnowsze e-wydanie Aptekarza Polskiego – 224

Najnowsze e-wydanie Aptekarza Polskiego – 224

Farmaceuci – niewykorzystany potencjał systemu szczepień dorosłych

Farmaceuci – niewykorzystany potencjał systemu szczepień dorosłych

Problemy i wyzwania związane z podaniem dziecku leku

Problemy i wyzwania związane z podaniem dziecku leku

Porozmawiajmy o… „zielonych receptach” [WYWIAD]

Porozmawiajmy o… „zielonych receptach” [WYWIAD]

Z receptariuszami dookoła świata. Kanada, część 3

Z receptariuszami dookoła świata. Kanada, część 3

Znajdź nas na Facebooku!

Subskrybuj powiadomienia

Nie przegap nowych wpisów - zapisz się na powiadomienia!

Zapisz się na powiadomienia
  • Kontakt
  • Dla reklamodawców
  • Dla autorów
  • Regulamin serwisu i Polityka Prywatności
Aptekarz Polski. Pismo Naczelnej Izby Aptekarskiej

Redakcja korzysta z zasobów: Canva.com, Pixabay.com

Dostęp do serwisu aptekarzpolski.pl przeznaczony jest dla farmaceutów oraz osób uprawnionych do wystawiania recept lub prowadzących obrót produktami leczniczymi.
W związku z odwiedzaniem witryny www.aptekarzpolski.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies oraz dane na temat aktywności i urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO). Jeśli chcesz zapoznać się z informacjami dotyczącymi zasad przetwarzania Twoich danych osobowych, prosimy o przejście do Regulaminu Serwisu i Polityki Prywatności.
Rezygnuję
Dostęp do serwisu aptekarzpolski.pl przeznaczony jest dla farmaceutów oraz osób uprawnionych do wystawiania recept lub prowadzących obrót produktami leczniczymi.
W związku z odwiedzaniem witryny www.aptekarzpolski.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies oraz dane na temat aktywności i urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO). Jeśli chcesz zapoznać się z informacjami dotyczącymi zasad przetwarzania Twoich danych osobowych, prosimy o przejście do Regulaminu serwisu i Polityki Prywatności.
Rezygnuję
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Aptekarz Polski
  • Najnowsze e-wydanie Aptekarza Polskiego – 223 (201e)
  • Akademia Aptekarza Polskiego – szkolenie [punkty edukacyjne]
  • Aktualności
  • Wiedza
  • Receptura
  • Trendy
  • Prawo
  • Farmacja szpitalna
  • WIDEO
  • Podcasty
  • WYWIADY
  • Opinie ekspertów

Redakcja korzysta z zasobów: Canva.com, Pixabay.com

Ta strona korzysta z plików cookies. Kontynuując korzystanie z tej witryny, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Zapoznaj się z naszą Regulaminem serwisu i Polityką Prywatności.