Z czego wynikają właściwości przeciwbakteryjne miodu?
Oprócz wzmacniania odporności, miód wykazuje też aktywność przeciwbakteryjną. Jest ona uwarunkowana przede wszystkim poprzez skomplikowany proces jego powstawania, w czasie którego pszczoły nasączają pyłek działającymi przeciwdrobnoustrojowo enzymami wydzielanymi z ich gruczołów gardzielowych (apidycyną, inhibiną i liozymem).
Ponadto, zależy ona od zawartości nadtlenku wodoru, związków fenolowych, ciśnienia osmotycznego i pH miodu. Większość miodów charakteryzuje się wysokim stężeniem nadtlenku wodoru, zaś miody spadziowe z drzew szpilkowych oraz lipowe i grykowe z pasiek położonych powyżej 1000 m n.p.m. wykazują najsilniejsze działanie przeciwbakteryjne (aktywność inhibinową), ponieważ zawierają największe ilości inhibiny. Najsłabszą aktywność inhibinową wykazuje natomiast miód rzepakowy i akacjowy.
Miód hamuje bądź niszczy rozwój ziarniaków gram-dodatnich (gronkowce, paciorkowce), oraz pałeczek gram-ujemnych (Salmonella, Shigella, Escherichia coli, Helicobacter pylori), wirusów, grzybów (szczególnie z rodzaju Candida) i pierwotniaków (Trichomonas vaginalis).
Miód jako wartościowy składnik pokarmowy
Warto również podkreślić wysoce odżywczą i energetyczną rolę miodu, dzięki czemu zyskuje on miano „naturalnego produktu energetycznego”:
- uzupełnia niedobory żywieniowe i energetyczne – zwiększa sprawność i wytrzymałość psychofizyczną;
- po wysiłku uzupełnia utracone składniki mineralne i pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia osmotycznego krwi i równowagi kwasowo-zasadowej organizmu;
- znosi zmęczenie i odnawia zasoby energii
RODZAJ MIODU | WŁAŚCIWOŚCI |
Miód lipowy | działanie napotne i przeciwgorączkowe (niezastąpiony w przeziębieniu czy nawet grypie) działanie antybakteryjne, przeciwgorączkowe i wykrztuśne leczy stany depresyjne, koi niepokój i przeciwdziała bezsenności |
Miód wielokwiatowy | poprawia pracę górnych dróg oddechowych łagodzi objawy alergii, a nawet łagodnej astmy działa uodparniająco pomaga wzmocnić organizm, dodaje energii i siły do działania wspomaga pracę serca, pomaga obniżać ciśnienie wspomaga pracę układu pokarmowego działa uspokajająco |
Miód gryczany | działanie antybakteryjne polecany jest w niedoborach żelaza łagodzi niepokój (zawiera dużą ilość magnezu) działanie moczopędne poprawia pracę układu krążenia, zwłaszcza w zmianach miażdżycowych poprawia wydolność wątroby (właściwości odtruwające) polecany diabetykom i osobom z chorobami metabolicznymi |
Miód spadziowy | działa silnie przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie polecany w nieżytach dróg oddechowych, przy zaparciach, astmie, chorobach wątroby i anemii |
Miód malinowy | działa napotnie, rozgrzewa organizm działa przeciwmiażdżycowo, polecany przy przeziębieniach, anemii i nieżycie żołądka |
Miód rzepakowy | działa uodparniająco i przeciwbakteryjnie polecany osobom z chorobami serca i nawracającymi zapaleniami dróg oddechowych |
Miód wrzosowy | wzmaga odporność zapobiega nawrotom zapalenia pęcherza pomocny w kamicy nerkowej i leczeniu prostat polecany w chorobach nerek i układu moczowego oraz zapaleniu gardła |
Miód akacjowy | wspomaga odporność zapobiega przeziębieniom, stanom zapalnym układu krążenia oraz chorobom przewodu pokarmowego |
Dodatek do miodu | Właściwości dodatkowe |
liofilizowana malina | działanie przeciwwirusowe oraz wysoka zawartość dobrze wchłanianej witaminy C wpływa na poprawę odporności |
imbir lub czosnek | działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne |
cynamon | działanie rozgrzewające i stymulujące układ odpornościowy |
z czarnuszką i czarnym bzem | bogate źródło witaminy C i E oraz biotyny |
W przypadku działania uodparniającego ważny jest nie tylko rodzaj stosowanego miodu, ale także okres jego stosowania i sposób podania. Przede wszystkim nie możemy liczyć na to, że miód jest cudownym „lekiem” działającym natychmiast. Warto go wprowadzić na stałe do swojej diety tak, aby wspierać system odpornościowy profilaktycznie.
Jak dawkować miód?
„Miód chociaż słodki, nadmiarem słodyczy tłumi apetyt i sprowadza mdłości; kochaj z umiarem”
William Shakespeare
Dlatego właśnie miód jako środek spożywczy i leczniczy wymaga racjonalnego dawkowania. Dzienna dawka miodu dla osoby dorosłej wynosi 60-100 g (3-5 łyżek stołowych; 1 łyżka to ok. 20 g miodu), choć profilaktycznie wystarczy spożywać 1 łyżkę. U osób powyżej 70 r.ż. zaleca się przyjmowanie 1-2 łyżek.