Błonnikiem pokarmowym w koronawirusa?
Nie tylko wiosną tego roku, ale zapewne w całym bieżącym roku i kilku kolejnych latach nie uwolnimy się od tematu, który podporządkował sobie niemal wszystkie sfery naszego życia. Także naukowego. Również żywnościowcy i żywieniowcy starają się dodać cegiełkę do pokaźnego już gmachu wiedzy na temat pandemii COVID-19 i samego patogenu wywołującego tę chorobę.
Czy mikrobiota jelitowa ma wpływ na przebieg COVID-19?
I tak, w pracy zatytułowanej „Gut microbiota and Covid-19 – possible link and implications” (Virus Res. 2020 Aug; 285: 198018), wykazano niedawno, że nieprawidłowy stan mikroflory jelitowej może wpływać w dużym stopniu na cięższy przebieg COVID-19. Jak już wcześniej wspomnieliśmy, prawidłowa podaż błonnika pokarmowego warunkuje utrzymanie odporności naszego organizmu – mechanizm zaś opisany został w przywołanej już powyżej pracy, opublikowanej na łamach „Aptekarza Polskiego”.
Autorzy pracy „Gut microbiota and Covid-19 – possible link and implications”, Debojyoti Dhara i Abhishek Mohanty, poszli tym właśnie tropem i sugerują, że poprawa składu mikroflory jelitowej poprzez spersonalizowane odżywianie i suplementację, o których to wiadomo, że poprawiają odporność, może być jednym ze sposobów profilaktyki, dzięki którym można zminimalizować wpływ tej choroby na osoby starsze i pacjentów z obniżoną odpornością. Autorzy zastrzegają przy tym emocjonalnie, że takie właśnie postępowanie wydaje się być wręcz potrzebą chwili, wskazują równocześnie na konieczność zainicjowania kolejnych badań, w celu oceny efektu jednoczesnego stosowania spersonalizowanej żywności funkcjonalnej, w tym prebiotyków/probiotyków, wraz z obecnymi terapiami. Zwróćmy uwagę, że cytowany artykuł oraz sugerowane środki zaradcze (w tym probiotyki) dotyczą osób starszych oraz pacjentów z obniżoną odpornością i z pewnością warto o tym w praktyce aptecznej pamiętać.
Czytaj więcej: Mikrobiota jelitowa i probiotyki – przewodnik dla farmaceuty oraz Czy jelita są naszym drugim mózgiem?
Błonnik jako naturalny prebiotyk
Pamiętajmy jednak, że optymalnym sposobem na kształtowanie mikroflory jelitowej u zdrowego człowieka jest prawidłowa podaż błonnika pokarmowego wraz z warzywami, owocami i produktami zbożowymi z ciemnej mąki. To właśnie błonnik pokarmowy stanowi naturalny prebiotyk, czyli pokarm dla bakterii jelitowych, które już w naszym przewodzie pokarmowym żyją. Spożywanie opisanych powyżej produktów bogatobłonnikowych, takich jak surówki z warzyw i kiełki, znajduje zatem swoje dodatkowe uzasadnienie nie tylko na wiosnę, ale i przez cały rok!