Newsletter
Aptekarz Polski
Archiwum
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Aktualności
  • Eksperci
  • SZKOLENIA
  • Wiedza
  • Receptura
  • Prawo
  • Trendy
  • PODCASTYPosłuchaj
  • WIDEOObejrzyj
  • Aktualności
  • Eksperci
  • SZKOLENIA
  • Wiedza
  • Receptura
  • Prawo
  • Trendy
  • PODCASTYPosłuchaj
  • WIDEOObejrzyj
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Aptekarz Polski
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna Wiedza

Poradnictwo żywieniowe i dietetyczne w praktyce aptecznej. Wiosenna dieta oczami farmaceuty

dr hab. Maciej Bilek, prof. URAutordr hab. Maciej Bilek, prof. UR
11/03/2021

Błonnikiem pokarmowym w koronawirusa?

Nie tylko wiosną tego roku, ale zapewne w całym bieżącym roku i kilku kolejnych latach nie uwolnimy się od tematu, który podporządkował sobie niemal wszystkie sfery naszego życia. Także naukowego. Również żywnościowcy i żywieniowcy starają się dodać cegiełkę do pokaźnego już gmachu wiedzy na temat pandemii COVID-19 i samego patogenu wywołującego tę chorobę.

Czy mikrobiota jelitowa ma wpływ na przebieg COVID-19?

I tak, w pracy zatytułowanej „Gut microbiota and Covid-19 – possible link and implications” (Virus Res. 2020 Aug; 285: 198018), wykazano niedawno, że nieprawidłowy stan mikroflory jelitowej może wpływać w dużym stopniu na cięższy przebieg COVID-19. Jak już wcześniej wspomnieliśmy, prawidłowa podaż błonnika pokarmowego warunkuje utrzymanie odporności naszego organizmu – mechanizm zaś opisany został w przywołanej już powyżej pracy, opublikowanej na łamach „Aptekarza Polskiego”.

Autorzy pracy „Gut microbiota and Covid-19 – possible link and implications”, Debojyoti Dhara i Abhishek Mohanty, poszli tym właśnie tropem i sugerują, że poprawa składu mikroflory jelitowej poprzez spersonalizowane odżywianie i suplementację, o których to wiadomo, że poprawiają odporność, może być jednym ze sposobów profilaktyki, dzięki którym można zminimalizować wpływ tej choroby na osoby starsze i pacjentów z obniżoną odpornością. Autorzy zastrzegają przy tym emocjonalnie, że takie właśnie postępowanie wydaje się być wręcz potrzebą chwili, wskazują równocześnie na konieczność zainicjowania kolejnych badań, w celu oceny efektu jednoczesnego stosowania spersonalizowanej żywności funkcjonalnej, w tym prebiotyków/probiotyków, wraz z obecnymi terapiami. Zwróćmy uwagę, że cytowany artykuł oraz sugerowane środki zaradcze (w tym probiotyki) dotyczą osób starszych oraz pacjentów z obniżoną odpornością i z pewnością warto o tym w praktyce aptecznej pamiętać.

Czytaj więcej: Mikrobiota jelitowa i probiotyki – przewodnik dla farmaceuty oraz Czy jelita są naszym drugim mózgiem?

Błonnik jako naturalny prebiotyk

Pamiętajmy jednak, że optymalnym sposobem na kształtowanie mikroflory jelitowej u zdrowego człowieka jest prawidłowa podaż błonnika pokarmowego wraz z warzywami, owocami i produktami zbożowymi z ciemnej mąki. To właśnie błonnik pokarmowy stanowi naturalny prebiotyk, czyli pokarm dla bakterii jelitowych, które już w naszym przewodzie pokarmowym żyją. Spożywanie opisanych powyżej produktów bogatobłonnikowych, takich jak surówki z warzyw i kiełki, znajduje zatem swoje dodatkowe uzasadnienie nie tylko na wiosnę, ale i przez cały rok!

Strona 2 z 4
Poprzedni1234Następny
Tagi: bromatologiadietadietoterapiaporadnictwo żywienioweżywienie człowieka
UdostępnijPodziel się
dr hab. Maciej Bilek, prof. UR

dr hab. Maciej Bilek, prof. UR

Maciej Bilek – magister farmacji, doktor nauk farmaceutycznych, doktor habilitowany nauk leśnych. Temu nietypowemu połączeniu patronują przodkowie: ojciec Jerzy – farmaceuta, dziadek Mieczysław – docent doktor medycyny oraz prapradziadek Jan Nepomucen i praprapradziadek Józef – leśniczowie. Autor ponad stu publikacji naukowych, poświęconych m.in. chemizmowi, toksykologii i przetwórstwu soku brzozowego, fitochemii leśnych roślin leczniczych, zanieczyszczeniom wód studziennych, właściwościom żywieniowym płynnych środków spożywczych oraz owoców i warzyw. Autor blisko sześciuset (w tym ponad stu dla „Aptekarza Polskiego”) artykułów popularno-naukowych, dotyczących m.in. historii farmacji i medycyny, receptury aptecznej, zielarstwa i ziołolecznictwa, chemii i toksykologii żywności oraz chorób zakaźnych. Autor kilkunastu książek na temat dziejów prowincjonalnych aptek i historii farmacji w południowej Polsce. Pracownik naukowy Uniwersytetu Rzeszowskiego, wykładowca przedmiotów związanych m.in. z dietetyką, żywnością funkcjonalną, suplementami diety, surowcami leśnymi, analizą instrumentalną i zielarstwem. Najważniejszym jednak terenem działalności jest zabawa z dziećmi – Mieczysławem i Felicją.

Powiązane artykuły

Wpływ leków na badania krwi i moczu

Wpływ leków na badania krwi i moczu
Autormgr farm. Aleksandra Mroczkowska

Większość leków modyfikuje parametry krwi i moczu, wpływając tym samym na wyniki badań laboratoryjnych. Dotyczy to zarówno leków dostępnych na...

Czytaj więcej

Koronawirus u dzieci – czym jest zespół PIMS?

Koronawirus u dzieci – czym jest zespół PIMS?
AutorRedakcja Aptekarza Polskiego

Na początku wybuchu pandemii COVID-19 wywołanej przez koronawirusa SARS-CoV-2 panowało ogólne przekonanie, że ciężki przebieg choroby występuje wśród osób starszych,...

Czytaj więcej
Następny wpis
Późna diagnostyka skraca życie pacjentów z przewlekłą chorobą nerek

Późna diagnostyka skraca życie pacjentów z przewlekłą chorobą nerek

Przeczytaj również

Ile przytyli Polacy w trakcie pandemii?

Ile przytyli Polacy w trakcie pandemii?

Farmaceuci we Wrocławiu pomogą szczepić przeciwko COVID-19

Farmaceuci we Wrocławiu pomogą szczepić przeciwko COVID-19

Z krztuśca się nie wyrasta – dorośli też powinni się regularnie szczepić

Z krztuśca się nie wyrasta – dorośli też powinni się regularnie szczepić

Jak się przygotować do akcji masowych szczepień?

Jak się przygotować do akcji masowych szczepień?

GIF ostrzega - coraz więcej ofert nielegalnej sprzedaży szczepionek i leków przeciwko COVID-19

GIF ostrzega – coraz więcej ofert nielegalnej sprzedaży szczepionek i leków przeciwko COVID-19

Facebook

  • Kontakt
  • Dla reklamodawców
  • Dla autorów
  • Regulamin serwisu
Aptekarz Polski. Pismo Naczelnej Izby Aptekarskiej

Redakcja korzysta z zasobów: freepik.com, flaticon.com

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Najnowsze e-wydanie Aptekarza Polskiego – 173 (151e)
  • Aktualności
  • Szkolenia
  • Wiedza
  • Trendy
  • WIDEO
  • Farmacja szpitalna
  • Aptekarz Polski

Redakcja korzysta z zasobów: freepik.com, flaticon.com

Zapisz się do newslettera Aptekarza Polskiego
Zapisz się do newslettera Aptekarza Polskiego
Cześć!
Dostęp do serwisu aptekarzpolski.pl przeznaczony jest dla farmaceutów oraz osób uprawnionych do wystawiania recept lub prowadzących obrót produktami leczniczymi.
W związku z odwiedzaniem witryny www.aptekarzpolski.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies oraz dane na temat aktywności i urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO). Jeśli chcesz zapoznać się z informacjami dotyczącymi zasad przetwarzania Twoich danych osobowych, prosimy o przejście do regulaminu serwisu.
Rezygnuję
Cześć!
Dostęp do serwisu aptekarzpolski.pl przeznaczony jest dla farmaceutów oraz osób uprawnionych do wystawiania recept lub prowadzących obrót produktami leczniczymi.
W związku z odwiedzaniem witryny www.aptekarzpolski.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies oraz dane na temat aktywności i urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO). Jeśli chcesz zapoznać się z informacjami dotyczącymi zasad przetwarzania Twoich danych osobowych, prosimy o przejście do regulaminu serwisu.
Rezygnuję
Ta strona używa plików cookies. Pozostając na tej stronie zgadzasz się na ich użycie. ☒ Zgadzam się