Newsletter
Aptekarz Polski
Archiwum
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • EKSPERCISprawdź
  • SZKOLENIAWeź udział
  • PODCASTYPosłuchaj
  • WIDEOObejrzyj
  • WYWIADYPrzeczytaj
  • EKSPERCISprawdź
  • SZKOLENIAWeź udział
  • PODCASTYPosłuchaj
  • WIDEOObejrzyj
  • WYWIADYPrzeczytaj
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Aptekarz Polski
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna Wiedza

Poradnictwo żywieniowe i dietetyczne w praktyce aptecznej. Co powiedzieć w aptece wegetarianinowi?

dr hab. Maciej Bilek, prof. URAutordr hab. Maciej Bilek, prof. UR
09/11/2021
Poradnictwo żywieniowe i dietetyczne w praktyce aptecznej. Co powiedzieć w aptece wegetarianinowi?

fot. Canva.com

„Talerz zdrowego żywienia”, czyli wegetarianizm dla wszystkich?

Nad tym, jak połączyć niewątpliwe korzyści żywieniowe płynące z diety wegetariańskiej i jak zarazem uniknąć opisanych powyżej pułapek, nauka głowi się nie od dziś, a najnowszym jej werdyktem jest „talerz zdrowego żywienia”, zaprezentowany w roku ubiegłym na V Narodowym Kongresem Żywieniowym, zorganizowanym przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – PZH oraz Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. To ujęty w formie graficznej nowoczesny model odżywiania, wyraz najnowszych trendów w naukach o żywieniu. Przeznaczony dla wszystkich, stanowi w pełni bezpieczny sposób odżywiania, przynosząc korzyści zdrowotne zbliżone do diety wegetariańskiej.

Skąd pochodzą zalecenia do utworzenia „talerza”?

W czasie prezentacji „talerza” dyrektor PZH, dr hab. Grzegorz Juszczuk, zaznaczał, że nowe zalecenia zostały przygotowane w oparciu o przegląd literatury z zakresu wpływu poszczególnych składników diety oraz rodzajów diet na zdrowie oraz przeglądu zaleceń towarzystw naukowych z tego zakresu na świecie. Szczególną uwagę zwrócono na krajowe i międzynarodowe badania dotyczące stanu zdrowia i obejmujące analizę czynników zagrażających. Opiszmy zatem krótko „talerz zdrowego żywienia”, bowiem to właśnie ta nazwa powinna paść z ust każdego aptekarza na pytanie pacjenta: jak się odżywiać?

Jak wygląda „talerz zdrowego żywienia”?

W „talerzu zdrowego żywienia”, podobnie zresztą jak w diecie wegetariańskiej, podstawowym składnikiem codziennej diety są warzywa i owoce, zajmujące – w graficznym ujęciu – połowę talerza, co dyrektor PZH uzasadniał w następujący sposób: badania wykazują, że duże spożycie warzyw i owoców znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe i choroby sercowo-naczyniowe (nadciśnienie tętnicze, udary mózgu, zawały serca), a także wiele innych przewlekłych chorób m.in. cukrzycę i otyłość. Ćwiartkę talerza zajmują z kolei produkty zbożowe, co należy jednak podkreślić: z ciemnej mąki, bogate zatem w błonnik pokarmowy, składniki mineralne i witaminy, analogicznie jak warzywa i owoce. Kolejna ćwiartka „talerza” to ryby, mleko i produkty nabiałowe zwłaszcza niskotłuszczowe i fermentowane oraz orzechy i nasiona.

„Talerz zdrowego żywienia”, a zalecenia w ograniczeniu spożywania mięsa

Nie będziemy rozpisywać się nad wszystkimi zaleceniami, towarzyszącymi „talerzowi zdrowego żywienia”, są one bowiem szczegółowo opisane na stronie Kongresu Żywieniowego, a wrócimy do nich jeszcze nie raz w ramach cyklu „Poradnictwo żywieniowe i dietetyczne w praktyce aptecznej”. Teraz zwróćmy wyłącznie uwagę na to, że wiele z nich to w istocie rekomendacje do stosowania diety wegetariańskiej. Dyrektor PZH tłumaczy to następująco: wiele wyników badań przemawia za korzystnym dla zdrowia oddziaływaniem diety opartej w znacznym stopniu na produktach pochodzenia roślinnego. Zgodnie z wynikami badań Międzynarodowej Agencji ds. Badań nad Rakiem (…) większe, niż zalecane, spożycie mięsa czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych, zwiększa zachorowanie na niektóre nowotwory. Wyniki badań wykazują, że ryzyko przedwczesnego zgonu zarówno z powodu nowotworów jak i chorób układu sercowo-naczyniowego rośnie wraz z ilością przetworzonego mięsa w diecie. Zaleca się ograniczenie mięsa czerwonego i przetworów mięsnych do 500 g w tygodniu na rzecz mięsa drobiowego, ryb i nasion roślin strączkowych.

Nie dziwmy się zatem takim oficjalnym zaleceniom jak: wprowadź jeden dzień w tygodniu bez mięsa; zjedz warzywo lub owoc w każdym posiłku; jedz minimum 400 g warzyw i owoców codziennie – więcej warzyw niż owoców, jedz mniej mięsa czerwonego i przetworów mięsnych (m.in. kiełbas, wędlin, boczku), zamieniaj mięso czerwone i przetwory mięsne na ryby, drób, jaja, nasiona roślin strączkowych i orzechy, zamieniaj tłuszcze zwierzęce na tłuszcze roślinne.

Czytaj także: Odżywianie prozdrowotne. Cz. I. Wolne rodniki tlenowe a metabolizm komórkowy.

Wegetarianizm a światopogląd

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu decyzja o przejściu na wegetarianizm postrzegana była jako dziwactwo ludzi nadwrażliwych. W wieku XXI wspomniane powyżej względy światopoglądowe, a zatem przypisywanie zwierzętom prawa do życia i braku cierpienia, znalazły swoje pełne oparcie we wprowadzanych zmianach legislacyjnych. Warto także i to tym pamiętać w naszej aptekarskiej rozmowie z wegetarianinem! Dla wielu osób przejście na tę dietę związane jest nie z nadziejami na korzyści zdrowotne, a z odruchowym oporem, który budzi spożywanie mięsa. Jakże wiele osób doznaje tego samego odczucia: przy każdym kęsie w oczach stają przepełnione cierpieniem klatki dla zwierząt hodowlanych. Osobom, które uznają że to nadwrażliwość, warto zatem przywołać oficjalne stanowiska, już nie nauki, a prawa!

Co ma wspólnego farmakopea z prawami zwierząt?

Bardzo wiele! Po kolei jednak. W tym roku Komisja Europejska zdecydowała, że do roku 2027 w Unii Europejskiej hodowla klatkowa zwierząt zostanie całkowicie wyeliminowana. Decyzja ta odebrana została jako rewolucyjna. Niesłusznie jednak, bowiem Traktat Lizboński od dawna już mówi: Unia i Państwa Członkowskie w pełni uwzględniają wymagania w zakresie dobrostanu zwierząt jako istot zdolnych do odczuwania, zastrzegając, że mają one prawo do tzw. „pięciu wolności”: od głodu i pragnienia, od dyskomfortu, od bólu, urazów i chorób oraz od strachu i dystresu. Mają także prawo ekspresji normalnych zachowań.

„Pięć wolności” zwierząt w farmacji

To właśnie tych „pięć wolności” wkroczyło również do farmacji, a Europejski Dyrektoriat ds. Jakości Leków i Ochrony Zdrowia (EDQM) od dawna już realizuje politykę 3R, czyli Replacing, reducing and refining (zastępowania zwierząt laboratoryjnych, ulepszania stosowanych metod i zmniejszania liczby zwierząt w badaniach farmakopealnych), uznając ją jako jeden z najważniejszych elementów swej działalności. Proces ten postępuje wręcz lawinowo, a w czerwcu tego roku EDQM wykonał w nim kolejny krok milowy: Komisja Farmakopei Europejskiej ogłosiła na swej 170 sesji rozpoczęcie pięcioletniej procedury całkowitej eliminacji testu na pirogeny w którym wykorzystywane są króliki.

O ile sami nie jesteśmy wegetarianami, nauczmy się więc szanować tę społeczność! Bowiem decyzje tkwiące u podstaw przejścia na wegetarianizm są szlachetne, o ile stoją u ich podstaw przekonania światopoglądowe, lub racjonalne i odpowiedzialne, jeżeli podjęte zostały w oparciu o fakty naukowe i wiedzę żywieniową. Dodajmy również, że wegetarianie są po prostu… pożyteczni! Dlaczego?

Strona 4 z 7
Poprzedni1...345...7Następny
Tagi: bromatologiadietadieta wegetariańskaodżywianiewegetarianizmżywienie człowieka
UdostępnijPodziel się

Chcesz otrzymywać powiadomienia o najważniejszych aktualnościach?

WYŁĄCZ
dr hab. Maciej Bilek, prof. UR

dr hab. Maciej Bilek, prof. UR

Maciej Bilek – magister farmacji, doktor nauk farmaceutycznych, doktor habilitowany nauk leśnych. Temu nietypowemu połączeniu patronują przodkowie: ojciec Jerzy – farmaceuta, dziadek Mieczysław – docent doktor medycyny oraz prapradziadek Jan Nepomucen i praprapradziadek Józef – leśniczowie. Autor ponad stu publikacji naukowych, poświęconych m.in. chemizmowi, toksykologii i przetwórstwu soku brzozowego, fitochemii leśnych roślin leczniczych, zanieczyszczeniom wód studziennych, właściwościom żywieniowym płynnych środków spożywczych oraz owoców i warzyw. Autor ponad dziewięciuset (w tym ponad dwustu dla „Aptekarza Polskiego”) artykułów popularno-naukowych, dotyczących m.in. historii farmacji i medycyny, receptury aptecznej, zielarstwa i ziołolecznictwa, chemii i toksykologii żywności oraz chorób zakaźnych. Autor kilkunastu książek na temat dziejów prowincjonalnych aptek i historii farmacji w południowej Polsce. Pracownik naukowy Uniwersytetu Rzeszowskiego, wykładowca przedmiotów związanych m.in. z dietetyką, żywnością funkcjonalną, suplementami diety, surowcami leśnymi, analizą instrumentalną i zielarstwem. Najważniejszym jednak terenem działalności jest zabawa z dziećmi – Mieczysławem i Felicją.

Powiązane artykuły

Róża – zakaźna choroba skóry i tkanki podskórnej

Róża – zakaźna choroba skóry i tkanki podskórnej
Autordr n. farm. Malwina Lachowicz

Zmieniony chorobowo obszar skóry przy dotyku cechuje się tkliwością, bolesnością oraz podwyższoną temperaturą. Niekiedy można zaobserwować zmiany w postaci rany...

Czytaj więcejDetails

Kosmetyczny słownik: od toniku po booster. Jak odnaleźć się w pielęgnacyjnym labiryncie?

Kosmetyczny słownik: od toniku po booster. Jak odnaleźć się w pielęgnacyjnym labiryncie?
Autormgr farm. Jolanta Maciejewska

Czym różni się esencja od hydrolatu, a serum od boostera? Czy wszystkie te produkty są zalecane albo wręcz niezbędne w rutynie...

Czytaj więcejDetails
Następny wpis
Filip Nowak nowym Prezesem Narodowego Funduszu Zdrowia

Filip Nowak nowym Prezesem Narodowego Funduszu Zdrowia

Najnowsze wydanie Aptekarza Polskiego Najnowsze wydanie Aptekarza Polskiego Najnowsze wydanie Aptekarza Polskiego

Przeczytaj również

Porozmawiajmy o… „zielonych receptach” [WYWIAD]

Porozmawiajmy o… „zielonych receptach” [WYWIAD]

Z receptariuszami dookoła świata. Kanada, część 3

Z receptariuszami dookoła świata. Kanada, część 3

fot. M. Bilek

Ogrody Bretanii

Z receptariuszami dookoła świata. Kanada, część 2

Z receptariuszami dookoła świata. Kanada, część 2

I Śląski Kongres Medyczny

I Śląski Kongres Medyczny, Bielsko – Biała 25.04.2025 – 26.04.2025

Znajdź nas na Facebooku!

Subskrybuj powiadomienia

Nie przegap nowych wpisów - zapisz się na powiadomienia!

Zapisz się na powiadomienia
  • Kontakt
  • Dla reklamodawców
  • Dla autorów
  • Regulamin serwisu i Polityka Prywatności
Aptekarz Polski. Pismo Naczelnej Izby Aptekarskiej

Redakcja korzysta z zasobów: Canva.com, Pixabay.com

Dostęp do serwisu aptekarzpolski.pl przeznaczony jest dla farmaceutów oraz osób uprawnionych do wystawiania recept lub prowadzących obrót produktami leczniczymi.
W związku z odwiedzaniem witryny www.aptekarzpolski.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies oraz dane na temat aktywności i urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO). Jeśli chcesz zapoznać się z informacjami dotyczącymi zasad przetwarzania Twoich danych osobowych, prosimy o przejście do Regulaminu Serwisu i Polityki Prywatności.
Rezygnuję
Dostęp do serwisu aptekarzpolski.pl przeznaczony jest dla farmaceutów oraz osób uprawnionych do wystawiania recept lub prowadzących obrót produktami leczniczymi.
W związku z odwiedzaniem witryny www.aptekarzpolski.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies oraz dane na temat aktywności i urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO). Jeśli chcesz zapoznać się z informacjami dotyczącymi zasad przetwarzania Twoich danych osobowych, prosimy o przejście do Regulaminu serwisu i Polityki Prywatności.
Rezygnuję
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Aptekarz Polski
  • Najnowsze e-wydanie Aptekarza Polskiego – 223 (201e)
  • Akademia Aptekarza Polskiego – szkolenie [punkty edukacyjne]
  • Aktualności
  • Wiedza
  • Receptura
  • Trendy
  • Prawo
  • Farmacja szpitalna
  • WIDEO
  • Podcasty
  • WYWIADY
  • Opinie ekspertów

Redakcja korzysta z zasobów: Canva.com, Pixabay.com

Ta strona korzysta z plików cookies. Kontynuując korzystanie z tej witryny, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Zapoznaj się z naszą Regulaminem serwisu i Polityką Prywatności.