Newsletter
Aptekarz Polski
Archiwum
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • EKSPERCISprawdź
  • SZKOLENIAWeź udział
  • PODCASTYPosłuchaj
  • WIDEOObejrzyj
  • WYWIADYPrzeczytaj
  • EKSPERCISprawdź
  • SZKOLENIAWeź udział
  • PODCASTYPosłuchaj
  • WIDEOObejrzyj
  • WYWIADYPrzeczytaj
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Aptekarz Polski
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna Wiedza

Poradnictwo żywieniowe i dietetyczne w praktyce aptecznej. Co powiedzieć w aptece wegetarianinowi?

dr hab. Maciej Bilek, prof. URAutordr hab. Maciej Bilek, prof. UR
09/11/2021
Poradnictwo żywieniowe i dietetyczne w praktyce aptecznej. Co powiedzieć w aptece wegetarianinowi?

fot. Canva.com

Wegetarianizm: dlaczego białka są ważne?

U wegetarian pojawiają się także zaburzenia hormonalne i – paradoksalnie, pomimo zwiększonej podaży błonnika – zaburzenia odporności. Dlaczego? Odpowiedzi na ten temat udziela wiele popularnych źródeł i obiegowa opinia: „bo wegetarianizm jest niezdrowy”. Nic bardziej mylnego! Niezdrowy jest wegetarianizm niewłaściwie stosowany, nie zaś sam, jako taki. Tylko źle skomponowana dieta wegetariańska odznacza się niedoborami, nie samych zresztą witamin i minerałów (skądinąd: te w razie potrzeby łatwo jest suplementować). Najważniejszy problem z wegetarianizmem tkwi zupełnie gdzie indziej, a mianowicie w białkach, konkretnie zaś w wybranych aminokwasach.

Czym są aminokwasy egzogenne i ograniczające?

Tutaj konieczne jest krótkie wyjaśnienie dwóch pojęć z zakresu oficjalnej nauki o żywieniu i wprowadzenie pojęć: aminokwasów egzogennych oraz aminokwasów ograniczających. Te pierwsze, według powszechnie przyjętej definicji to takie, których organizm człowieka nie może sam wytworzyć z dostępnych składników pokarmowych. Muszą być stale i w odpowiednich ilościach dostarczane wraz z pożywieniem. Do aminokwasów egzogennych, niezbędnych człowiekowi, należą: lizyna, metionina, leucyna, izoleucyna, walina, treonina, fenyloalanina, tryptofan. Istnieją także aminokwasy względnie egzogenne: histydyna, niezbędna u dzieci i osób chorych oraz arginina, niezbędna u osób chorych. Organizm wytwarza je w niewielkich ilościach.

Z kolei aminokwas ograniczający definiujemy jako aminokwas, którego podaż z pokarmem jest najmniejsza w stosunku do ilości wymaganej dla biosyntezy białek w organizmie i który ogranicza wykorzystanie innych aminokwasów. Mówiąc prościej: aminokwas ograniczający świadczy o tym, czy dany pokarm jest pod względem zawartości białka pełnowartościowy. Organizm nie ma zdolności magazynowania aminokwasów egzogennych. Zatem, aby umożliwić prawidłową biosyntezę białka, powinniśmy dostarczyć wszystkie egzogenne aminokwasy w jednym posiłku.

Dlaczego aminokwasy ograniczające są tak ważne w przypadku diety wegetariańskiej?

To właśnie ograniczające aminokwasy decydują o tym, czy posiłek wegetariański jest pełnowartościowy, czy też nie. Przykłady: dla białek zbóż aminokwasem ograniczającym jest lizyna, z kolei dla białek nasion strączkowych – metionina. Te środki spożywcze, spożywane osobno, nie dają naszemu organizmowi pełnowartościowego białka, niezbędnego do podtrzymania wszystkich funkcji życiowych, ale połączone już tak!

Czy dzieci mogą być na diecie wegetariańskiej?

Nie dziwmy się zatem, że zarówno w kontekście niedoborów aminokwasów ograniczających, jak również potencjalnych niedoborów składników mineralnych odżywianie wegetariańskie nie jest wskazane według oficjalnej nauki o żywieniu: dzieciom, młodzieży, kobietom w ciąży oraz matkom karmiącym, a zatem w tych wszystkich wypadkach, gdy zapotrzebowanie na białko pełnowartościowe jest najwyższe. Warto jednak zastrzec, że to oficjalne stanowisko zmienia się i ewoluuje. Na stronach Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, prowadzonych niegdyś przez Instytut Żywności i Żywienia, a obecnie Państwowy Zakład Higieny, czytamy bowiem: dzieci na dietach wegetariańskich mogą mieć wolniejsze tempo wzrastania (przede wszystkim wśród wegan), a ich masa ciała mieści się w dolnej granicy normy. Z wiekiem dorównują rówieśnikom lub są nawet wyższe, ale nadal szczuplejsze. Nie stwierdzono różnić pomiędzy gęstością kości i ryzykiem złamań kości wśród dzieci na diecie wegetariańskiej i standardowej.

Czytaj także: Odżywianie prozdrowotne. Cz. II. Żywność jako źródła antyoksydantów.

Strona 3 z 7
Poprzedni1234...7Następny
Tagi: bromatologiadietadieta wegetariańskaodżywianiewegetarianizmżywienie człowieka
UdostępnijPodziel się

Chcesz otrzymywać powiadomienia o najważniejszych aktualnościach?

WYŁĄCZ
dr hab. Maciej Bilek, prof. UR

dr hab. Maciej Bilek, prof. UR

Maciej Bilek – magister farmacji, doktor nauk farmaceutycznych, doktor habilitowany nauk leśnych. Temu nietypowemu połączeniu patronują przodkowie: ojciec Jerzy – farmaceuta, dziadek Mieczysław – docent doktor medycyny oraz prapradziadek Jan Nepomucen i praprapradziadek Józef – leśniczowie. Autor ponad stu publikacji naukowych, poświęconych m.in. chemizmowi, toksykologii i przetwórstwu soku brzozowego, fitochemii leśnych roślin leczniczych, zanieczyszczeniom wód studziennych, właściwościom żywieniowym płynnych środków spożywczych oraz owoców i warzyw. Autor ponad dziewięciuset (w tym ponad dwustu dla „Aptekarza Polskiego”) artykułów popularno-naukowych, dotyczących m.in. historii farmacji i medycyny, receptury aptecznej, zielarstwa i ziołolecznictwa, chemii i toksykologii żywności oraz chorób zakaźnych. Autor kilkunastu książek na temat dziejów prowincjonalnych aptek i historii farmacji w południowej Polsce. Pracownik naukowy Uniwersytetu Rzeszowskiego, wykładowca przedmiotów związanych m.in. z dietetyką, żywnością funkcjonalną, suplementami diety, surowcami leśnymi, analizą instrumentalną i zielarstwem. Najważniejszym jednak terenem działalności jest zabawa z dziećmi – Mieczysławem i Felicją.

Powiązane artykuły

Od standardu do praktyki: Wdrożenie szkolenia z farmakoterapii leków uspokajających i nasennych w świetle wymogów akredytacyjnych FA.10

GABA
Autordr n. med. Natalia Wysocka-Sendkowska

Niniejszy artykuł stanowi studium przypadku ze szpitala wojewódzkiego, dokumentujące proces opracowania i wdrożenia trójetapowego modułu szkoleniowego z farmakoterapii leków uspokajających...

Czytaj więcejDetails

Zmieniające się oblicze krztuśca: od choroby wieku dziecięcego do problemu populacyjnego

Zmieniające się oblicze krztuśca: od choroby wieku dziecięcego do problemu populacyjnego
Autormgr anal. med. Kornelia Szponari2 others

Jeszcze do niedawna krztusiec, znany jako koklusz, kojarzony był głównie z chorobą wieku dziecięcego. Dziś jednak staje się coraz poważniejszym...

Czytaj więcejDetails
Następny wpis
Filip Nowak nowym Prezesem Narodowego Funduszu Zdrowia

Filip Nowak nowym Prezesem Narodowego Funduszu Zdrowia

Najnowsze wydanie Aptekarza Polskiego Najnowsze wydanie Aptekarza Polskiego Najnowsze wydanie Aptekarza Polskiego

Przeczytaj również

Korzeń kozłka

Monografie „zmienione” surowców zielarskich w suplementach 11.6-11.8 „Farmakopei Europejskiej” 

GABA

Od standardu do praktyki: Wdrożenie szkolenia z farmakoterapii leków uspokajających i nasennych w świetle wymogów akredytacyjnych FA.10

Zmieniające się oblicze krztuśca: od choroby wieku dziecięcego do problemu populacyjnego

Zmieniające się oblicze krztuśca: od choroby wieku dziecięcego do problemu populacyjnego

Blizna

Farmakologiczne metody leczenia blizn

Ukryte skarby historii farmacji

Ukryte skarby historii farmacji. La salle de la pharmacie w zamku baronów de Vitré

Znajdź nas na Facebooku!

Subskrybuj powiadomienia

Nie przegap nowych wpisów - zapisz się na powiadomienia!

Zapisz się na powiadomienia
  • Kontakt
  • Dla reklamodawców
  • Dla autorów
  • Regulamin serwisu i Polityka Prywatności
Aptekarz Polski. Pismo Naczelnej Izby Aptekarskiej

Redakcja korzysta z zasobów: Canva.com, Pixabay.com

Dostęp do serwisu aptekarzpolski.pl przeznaczony jest dla farmaceutów oraz osób uprawnionych do wystawiania recept lub prowadzących obrót produktami leczniczymi.
W związku z odwiedzaniem witryny www.aptekarzpolski.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies oraz dane na temat aktywności i urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO). Jeśli chcesz zapoznać się z informacjami dotyczącymi zasad przetwarzania Twoich danych osobowych, prosimy o przejście do Regulaminu Serwisu i Polityki Prywatności.
Rezygnuję
Dostęp do serwisu aptekarzpolski.pl przeznaczony jest dla farmaceutów oraz osób uprawnionych do wystawiania recept lub prowadzących obrót produktami leczniczymi.
W związku z odwiedzaniem witryny www.aptekarzpolski.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies oraz dane na temat aktywności i urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO). Jeśli chcesz zapoznać się z informacjami dotyczącymi zasad przetwarzania Twoich danych osobowych, prosimy o przejście do Regulaminu serwisu i Polityki Prywatności.
Rezygnuję
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Aptekarz Polski
  • Najnowsze e-wydanie Aptekarza Polskiego – 223 (201e)
  • Akademia Aptekarza Polskiego – szkolenie [punkty edukacyjne]
  • Aktualności
  • Wiedza
  • Receptura
  • Trendy
  • Prawo
  • Farmacja szpitalna
  • WIDEO
  • Podcasty
  • WYWIADY
  • Opinie ekspertów

Redakcja korzysta z zasobów: Canva.com, Pixabay.com

Ta strona korzysta z plików cookies. Kontynuując korzystanie z tej witryny, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Zapoznaj się z naszą Regulaminem serwisu i Polityką Prywatności.