Buraki a ciąża – cztery razy tak!
Dlaczego warto jest buraki w ciąży? Powodów jest wiele, a na szczególną uwagę zasługują cztery z nich:
- działają lekko przeczyszczająco – pomagają zwalczać częste w okresie ciąży zaparcia,
- działają odkwaszająco – niwelują zgagę,
- korzystnie wpływają na rozwój układu nerwowego dziecka (ze względu na zawartość kwasu foliowego),
- są szczególnie zalecane przy niedokrwistości, ponieważ zawierają żelazo i witaminy.
Jak jeść buraki?
Możliwości wykorzystania buraków w kuchni jest wiele. Możemy ugotować zupę (barszcz czerwony lub barszcz ukraiński), zrobić sałatkę, świeży sok, smoothie czy zakwas. Możemy także dodawać buraki do kanapek czy past.
Buraki – podręczny słownik
Burak niejedno ma imię. Czy się różni botwinka od boćwinki?
Botwina, botwinka
To młode liście, łodygi i korzenie buraka ćwikłowego, tą nazwą określa się też liście „dorosłego” buraka ćwikłowego.
Boćwina
Boćwina to inna nazwa buraka liściowego, zwanego także szpinakowym czy mangoldem. Wyglądem przypomina buraka cukrowego, jednak nie wytwarza korzeni spichrzowych. Jest bardzo podobny do buraka ćwikłowego, tylko wszystko ma większe. Przede wszystkim liście, które są grube, pomarszczone, soczyste i intensywne w smaku. W odmianie liściastej znajdują się na krótkich łodygach, a przygotowuje się je podobnie jak szpinak. Natomiast w odmianie łodygowej, łodygi są długie, z mniejszymi liśćmi. Sposób przygotowania jest podobny jak w przypadku szparagów. Boćwina występuje w kilku kolorach: żółtym, pomarańczowym, różowym, czerwonym, a także białym. Nadaje się do smażenia, duszenia, grillowania, a także podania na surowo w sałatce
Botwina, boćwina botwinka, boćwinka
Według słowników to równoważne nazwy zupy gotowanej na młodych liściach i korzeniach buraka ćwikłowego.
Kto nie powinien jeść buraków?
Osoby cierpiące na cukrzycę nie powinny jeść buraków gotowanych, ze względu na wysoki indeks glikemiczny (IG ok. 65-70). Mogą natomiast spożywać je na surowo, w postaci sałatek czy soków, gdyż wówczas ich indeks glikemiczny jest stosunkowo niski (IG = 30).
Nie powinny ich jeść również osoby chore na kamicę nerkową, osteoporozę, dnę moczanową (podagra) oraz cierpiące na bóle stawów, ze względu na zawartość szczawianów.Buraki zawierają dużo kwasu szczawiowego i mało wapnia (ponad dwukrotnie więcej kwasu szczawiowego w stosunku do wapnia). Taka proporcja utrudnia przyswajanie wapnia, dlatego do potraw z buraków warto dodać produkty z jego dużą zawartością – śmietanę, jogurt czy ser.
Spożywanie nadmiernych ilości buraków nie jest także wskazane ze względu na kumulację metali ciężkich, które potencjalnie mogą zaburzać pewne procesy fizjologiczne.
Na czym polega „test buraczkowy”?
W internecie można natknąć się na opis testu, który polega na wypiciu soku z buraka i obserwacji moczu. Jego czerwone zabarwienie ma świadczyć o dodatnim wyniku, wskazującym na „nieszczelność” jelit.
Po spożyciu soku z buraków, zawarte w nim barwniki betalainowe w jelitach wchłaniane są do krwi. W nerkach, barwniki z krwioobiegu przedostają się do moczu powodując zmianę jego zabarwienia (tzw. bituria). Należy podkreślić, że jest to proces w pełni fizjologiczny! Nie jest on zależny od opisywanych w poradnikach medycyny naturalnej „mikropęknięć lub nieszczelności jelit”. Zatem „test buraczkowy” to mit, a bituria nie jest objawem, który powinien niepokoić.
Z drugiej strony, warto pamiętać, aby przed pobraniem moczu do badań laboratoryjnych nie jeść buraczków, ani ich przetworów, aby nie wpływały one znacząco na jego barwę.