Spirytusy do dezynfekcji
Dzisiejsze środki dezynfekujące, które w dobie pandemii weszły do niemal codziennego użytku, jako główny składnik zawierają etanol. Koniecznie powinien on być zmieszany z wodą, aby możliwa była jego penetracja do wnętrza drobnoustroju i działanie denaturujące. Optymalny – jeżeli chodzi o skuteczność dezynfekcji – jest etanol 70%.
Czytaj także: Specyfika działania przeciwwirusowego i przeciwbakteryjnego w dezynfekcji.
Spirytus lawendowy
Rp.:
Ol. Lavandulae 0,5
Ethanoli 96% 66,5
Glyceroli 5,0
Aquae ad 100,0
Spirytus mentolowy
Rp.:
Mentholi 0,1-0,5
Ethanoli 96% 66,5
Glyceroli 5,0
Aquae ad 100,0
Spirytus eukaliptusowy
Rp.:
Ol. Eucalypti 0,1
Ethanoli 96% 66,5
Glyceroli 5,0
Aquae ad 100,0
Czytaj także: Recepturowe substancje dezynfekujące i odkażające w świetle obecnej sytuacji epidemiologicznej.
Olejki eteryczne – których właściwości odkażające wykorzystano już w octach do dezynfekcji – posiadają aktywność przeciwwirusową, przeciwbakteryjną i przeciwgrzybiczą, dlatego są stosowane do inhalacji i odkażania powietrza w pomieszczeniach w razie wystąpienia infekcji lub choroby zakaźnej.
Artykuł przygotowany we współpracy z firmą Fagron
Piśmiennictwo:
- Mazan L., Siwiec K., Czuma M. „Madame, wkładamy dziecko z powrotem!”, 2009
- Antolak H., Kręgiel D. Bakterie kwasu octowego – istotne zagrożenie w przemyśle spożywczym. Przemysł spożywczy, czerwiec 2014, tom 68, s. 12-16.
- Antolak H., Kręgiel D. Bakterie kwasu octowego – taksonomia, ekologia oraz wykorzystanie przemysłowe. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość. 2015, 4 (101), s. 21 – 35.
- Kolanowski W. Balsamico – eliksir z tradycjami. Przegląd Gastronomiczny. 2005/3, s. 8-9.
- Kowalska H., Lenart A., Marzec A., Kowalska J., Samborska K., Żebrowska A. Wykorzystanie produktów prozdrowotnych i suplementów diety w insulinooporności. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego. 2017, Nr 2, s. 46-55.
- Van Braak H., S. von Kuster. 1998. Ocet jabłkowy. Wydawnictwo Interspar, s. 6-14.
- Koźniewska K. – Departament Jakości Bio Planet S.A.
- Kwartalnik lato 2019, Gotuj w stylu eko.pl
- Czechowska D., Pandyra-Kowalska B. Aptekarz Polski 11/05/2020