Newsletter
Aptekarz Polski
Archiwum
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Aktualności
  • Eksperci
  • SZKOLENIA
  • Wiedza
  • Receptura
  • Prawo
  • Trendy
  • PODCASTYPosłuchaj
  • WIDEOObejrzyj
  • Aktualności
  • Eksperci
  • SZKOLENIA
  • Wiedza
  • Receptura
  • Prawo
  • Trendy
  • PODCASTYPosłuchaj
  • WIDEOObejrzyj
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Aptekarz Polski
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna Wiedza

Słodki sposób na odporność

dr n. farm. Ewa Gibuła-Tarłowskadr hab. n. farm. Ewa KedzierskaAutordr n. farm. Ewa Gibuła-Tarłowskaidr hab. n. farm. Ewa Kedzierska
27/10/2020
Miód, czyli słodka odporność

fot. Canva.com

Jesień, choć piękna, bywa i zdradliwa. Powoli dni stają się coraz mniej słoneczne, chłodniejsze i często deszczowe, dlatego łatwiej o przeziębienie. Jak wzmocnić organizm, aby uniknąć infekcji?

Warto wprowadzić modyfikacje w diecie, nie rezygnować z aktywności fizycznej oraz dbać o odpowiednią ilość snu, by cieszyć się wzmocnioną odpornością przez cały rok. Większość z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, iż najlepszym środkiem na poprawę odporności jest prawidłowo zbilansowana, różnorodna dieta, a także zdrowy styl życia. Wiemy, że w budowaniu odporności pomogą nam owoce i warzywa bogate w witaminy, pełne probiotyków kiszonki czy kwasy omega 3 zawarte w rybach. Jednak przed nadchodzącym szczególnie trudnym sezonem jesienno-zimowym warto przyjrzeć się po raz kolejny dobrze znanym nam naturalnym wzmacniaczom odporności. Pierwsze i najważniejsze z nich to produkty pszczele stosowane w ramach apiterapii. Czytaj więcej: Miód – słodkie złoto oraz Najsłodszy z leków.


„Kiedy pszczoła zniknie z powierzchni Ziemi, człowiekowi pozostaną już tylko cztery lata życia. Skoro nie będzie pszczół, nie będzie też zapylania. Zabraknie więc roślin, potem zwierząt, wreszcie przyjdzie kolej na człowieka…“                                              

Albert Einstein


Miód – najlepiej znany produkt pszczeli

Najbardziej rozpowszechnionym i znanym produktem pszczelim jest miód (Mel), wytwarzany z nektaru kwiatowego lub spadzi. Zalety miodu znane są od wieków. Nasze mamy, babcie i prababcie dodawały go do potraw i leczniczych mikstur, szczególnie gdy zaczynał się sezon chorobowy lub gdy kogoś dopadało osłabienie.

Rys. 1 Główne produkty pszczele

Warto więc zastanowić się co czyni miód tak wartościowym dla naszego zdrowia? Pod względem składu chemicznego miód to stężony wodny roztwór cukrów o mocno higroskopijnych właściwościach. Woda stanowi ok. 20% (20 g w 100 g), a węglowodany 79.5% (79.5 g w 100 g) – są to głównie cukry proste (glukoza i fruktoza). Pozostałe składniki to minerały, witaminy i enzymy, które razem stanowią niepowtarzalną mieszankę o właściwościach immunomodulujących i przeciwbakteryjnych. Miód zawiera także duże ilości mikroelementów takich jak: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy (B9), kwas pantotenowy (B5) i biotynę (B7). Świeży miód jest również źródłem probiotyków – zawiera miliardy pałeczek kwasu mlekowego (z rodzaju Lactobaccillus), które pszczołom służą do ochrony miodu oraz pyłku, którymi karmi się cały rój. Natomiast zawarte w miodzie oligosacharydy (laktuloza, dekstryny) pełnią rolę prebiotyków, stymulując w przewodzie pokarmowym wzrost „dobrych bakterii”, jednocześnie chroniąc przed namnażaniem bakterii chorobotwórczych.

Jakie są główne typy miodów?

Miód pszczeli można podzielić na 3 zasadnicze rodzaje:

  • miód nektarowy, o wyraźnym aromacie: jasny – np. akacjowy – łagodny i delikatny w smaku oraz ciemny – np. gryczany – ostrzejszy i drapiący;
  • spadziowy, o ciemnej barwie (lepką ciecz zwaną spadzią lub rosą miodową produkują drobne owady – mszyce, czerwce i miodówki):
  • ze spadzi drzew iglastych – jodły, świerku, modrzewia – to tzw. miód szlachetny, zwany królewskim albo papieskim, odznacza się silniejszymi właściwościami antybiotycznymi, jest częściej wykorzystywany w schorzeniach oddechowych),
  • ze spadzi drzew liściastych – lipy, dębu, leszczyny;
  • mieszany (spadziowo-nektarowy lub nektarowo-spadziowy, w zależności od zawartości spadzi i nektaru).

Jak pozyskuje się miód?

Miód pozyskuje się z plastrów w postaci płynnej – to tzw. patoka, która z czasem krystalizuje przyjmując postać stałą – tzw. krupiec. Jest to proces naturalny, zależny od zawartości wody oraz udziału fruktozy i glukozy. Im więcej wody i fruktozy, tym wolniejsza krystalizacja. Nie tracąc cennych właściwości, krupiec można ponowie doprowadzić do postaci płynnej przez delikatne podgrzewanie w kąpieli wodnej o temperaturze do 40ºC.

Strona 1 z 4
12...4Następny
UdostępnijPodziel się
dr n. farm. Ewa Gibuła-Tarłowska

dr n. farm. Ewa Gibuła-Tarłowska

dr hab. n. farm. Ewa Kedzierska

dr hab. n. farm. Ewa Kedzierska

Powiązane artykuły

Różnorodność zastosowań leków przeciwhistaminowych

Różnorodność zastosowań leków przeciwhistaminowych
Autordr n. farm. Jolanta Orzelska-Górkai1 others

Histamina (His), jest aminą biogenną kojarzoną głównie z wywoływaniem objawów alergicznych, jednak w organizmie pełni wiele różnorodnych funkcji. Pośredniczy zarówno...

Czytaj więcej

Kwartalny przegląd wiadomości z EDQM: 2/2022

Kwartalny przegląd wiadomości z EDQM: 2/2022
Autordr hab. Maciej Bilek, prof. UR

W oczekiwaniu na najważniejsze tegoroczne wydarzenie spod szyldu EDQM – publikację „Farmakopei Europejskiej 11”, poświęćmy nieco czasu i przyjrzyjmy się...

Czytaj więcej
Następny wpis
Uczelnie wyższe ws. zakazu aborcji: decyzja TK jest wyrazem braku poszanowania wolności i praw obywatelskich

Uczelnie wyższe ws. zakazu aborcji: decyzja TK jest wyrazem braku poszanowania wolności i praw obywatelskich

Przeczytaj również

MZ: czwarta dawka szczepionki przeciw COVID-19 dla medyków

MZ: czwarta dawka szczepionki przeciw COVID-19 dla medyków

Rzecznik Praw pacjenta o terapii dożylnymi wlewami witaminowymi

Rzecznik Praw pacjenta o terapii dożylnymi wlewami witaminowymi

Co czeka Polaków w sezonie szczepień przeciwko grypie 2022/2023? Co z pracownikami ochrony zdrowia?

Co czeka Polaków w sezonie szczepień przeciwko grypie 2022/2023? Co z pracownikami ochrony zdrowia?

Izba Gospodarcza „Farmacja Polska” o marży ustawowej na leki refundowane

Izba Gospodarcza „Farmacja Polska” o marży ustawowej na leki refundowane

Szczepienie przeciw grypie to inwestycja

Szczepienie przeciw grypie to inwestycja

Facebook

  • Kontakt
  • Dla reklamodawców
  • Dla autorów
  • Regulamin serwisu
Aptekarz Polski. Pismo Naczelnej Izby Aptekarskiej

Redakcja korzysta z zasobów: Canva.com, Pixabay.com

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Najnowsze e-wydanie Aptekarza Polskiego – 188 (166e)
  • Aktualności
  • Wiedza
  • Trendy
  • Farmacja szpitalna
  • Aptekarz Polski

Redakcja korzysta z zasobów: Canva.com, Pixabay.com

Cześć!
Dostęp do serwisu aptekarzpolski.pl przeznaczony jest dla farmaceutów oraz osób uprawnionych do wystawiania recept lub prowadzących obrót produktami leczniczymi.
W związku z odwiedzaniem witryny www.aptekarzpolski.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies oraz dane na temat aktywności i urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO). Jeśli chcesz zapoznać się z informacjami dotyczącymi zasad przetwarzania Twoich danych osobowych, prosimy o przejście do regulaminu serwisu.
Rezygnuję
Cześć!
Dostęp do serwisu aptekarzpolski.pl przeznaczony jest dla farmaceutów oraz osób uprawnionych do wystawiania recept lub prowadzących obrót produktami leczniczymi.
W związku z odwiedzaniem witryny www.aptekarzpolski.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies oraz dane na temat aktywności i urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO). Jeśli chcesz zapoznać się z informacjami dotyczącymi zasad przetwarzania Twoich danych osobowych, prosimy o przejście do regulaminu serwisu.
Rezygnuję
Jak pomóc Ukrainie?
SPRAWDŹ
Jak pomóc Ukrainie?
SPRAWDŹ
Ta strona używa plików cookies. Pozostając na tej stronie zgadzasz się na ich użycie. ☒ Zgadzam się