Czym jest pielęgnacja oparta na równowadze PEH?
Dużą popularnością obecnie cieszy się pielęgnacja oparta na równowadze PEH (Proteiny Emolienty Humektanty). Opiera się ona na umiejętnym stosowaniu różnych kosmetyków zawierających powyższe grupy składników. Produkty muszą być dobierane pod aktualną kondycję włosa. Istnieje wiele tabel będących wskazówkami, jakie składniki stosować w przypadku np. puszenia włosów czy elektryzowania. Najważniejsza jest jednak samoobserwacja i notowanie spostrzeżeń.
Czym jest „porowatość” włosów?
Pielęgnacja włosów oparta na równowadze PEH bazuje na pojęciu “porowatości”. Jest to cecha dyskusyjna. Według tej teorii włosy dzieli się na nisko-, średnio- i wysokoporowate. W pielęgnacji dąży się do uzyskania niskoporowatości. Takie włosy są gładkie, sprężyste, lśniące, często naturalnie proste. Włosy wysokoporowate są suche, łamliwe, sztywne, matowe, często naturalnie kręcone. Średnioporowate mają łuski lekko odchylone, mogą być lekko falowane.
Proteiny, emolienty i humektanty to grupy substancji na których opiera się równowaga PEH. W zależności od stanu/ kondycji włosa należy dostarczać mu odpowiednich składników.
Proteiny, czyli białka – jakie składniki spotkamy w kosmetykach?
- Zwierzęce: kolagen (Collagen), elastyna (Elastin), hydrolizowany kolagen (Hydrolyzed Collagen), hydrolizowana elatyna (Hydrolyzed Elastin), hydrolizowana keratyna (Hydrolyzed Keratin), hydrolizowane proteiny mleka (Hydrolyzed Milk Protein), hydrolizowane proteiny jedwabiu (Hydrolyzed Silk Protein)
- Roślinne: hydrolizowane proteiny owsiane (Hydrolyzed Oat Protein), sojowe (Hydrolyzed Soy Protein), pszenicy (Hydrolyzed Wheat Protein)
Emolienty w kosmetykach do włosów
- Masła: shea (Butyrospermum parkii (shea) butter), mango (Mangifera Indica (Mango) Seed Butter), kakaowe (Theobroma cacao (cocoa) Seed Butter)
- Oleje: arganowy (Argania Spinosa (Argan) Kernel Oil), z wiesiołka (Oenothera Biennis (Evening Primrose) Seed Oil), kokosowy (Cocos Nucifera (Coconut) Oil), z pestek winogron (Vitis Vinifera (Grape) Seed Oil), awokado (Persea Gratissima (Avocado) Oil)
- Alkohole tłuszczowe: Cetyl Alcohol, Cetearyl Alcohol, Stearyl Alcohol
- Quaty: czwartorzędowe sole amoniowe: Quaternium-(…)
- Polimery kationowe: Polyquaternium-(…)
- „Tłuste” emolienty: Lanolina (Lanolin), parafina (Paraffinum liquidum), woski
Jakie humektanty spotkamy w produktach do włosów?
W składzie produktów kosmetycznych najczęściej napotkamy:pantenol (Panthenol), alantoina (Allantoin), niacynamid (Niacinamide), fruktozę (Fructose), glicerynę (Glycerin), miód (Mel), kwas hialuronowy (Hyaluronic Acid), Sodium PCA, trehalozę (Trehalose), mocznik (Urea), chitozan (Chitosan)
Co warto wiedzieć o hydrolizatach protein?
Hydrolizaty protein to mniejsze fragmenty białek otrzymane w wyniku chemicznej lub enzymatycznej hydrolizy. Celem hydrolizy jest zwiększenie rozpuszczalności w wodzie lub zmiana właściwości biologicznych białka. Proteiny o większych cząsteczkach mają właściwości filmotwórcze, natomiast mniejsze wbudowują się w uszkodzone miejsca włosa. Różne proteiny mają odmienne powinowactwo do włosa, największym cechują się hydrolizaty keratyny. Z uwagi na popularność wegańskich kosmetyków ogranicza się użycie białek zwierzęcych.
Ilość związanych hydrolizatów zależy od stopnia uszkodzenia włosa, czy też porowatości – im włosy bardziej zniszczone, tym więcej zwiążą protein. Nie bez znaczenia jest też zawartość substancji w kosmetyku – im bardziej bogaty skład, tym więcej zostanie związane. Zbyt mało białek w pielęgnacji to brak objętości i połysku, zbyt dużo suchość i puszenie, sztywność i szorstkość.