WHO upubliczniło wnioski z pierwszego globalnego raportu na temat redukcji spożycia sodu. Nie są one zadowalające – nie jesteśmy w stanie osiągnąć celu, jakim jest zmniejszenie spożycia sodu o 30% do 2025 roku, a tylko 5% krajów posiada kompleksową politykę redukcji ilości sodu w diecie. Według WHO wdrożenie takich polityk mogłoby uratować około 7 milionów istnień ludzkich na całym świecie do 2030 roku.
„Niezdrowa dieta jest główną przyczyną śmierci i chorób na całym świecie, a nadmierne spożycie sodu jest jednym z głównych winowajców” – powiedział dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, dyrektor generalny WHO. Nadmiar soli przyczynia się do chorób układu krążenia, ale WHO wskazuje, iż pojawia się także coraz więcej dowodów dokumentujących powiązania między wysokim spożyciem sodu a zwiększonym ryzykiem innych schorzeń, takich jak rak żołądka, otyłość, osteoporoza i choroby nerek.
WHO wzywa wszystkie kraje do wdrożenia czterech interwencji związanych z sodem, które obejmują:
- Zmiana formuły żywności, aby zawierała mniej soli i ustalenie docelowej ilości sodu w żywności i posiłkach
- Ustanowienie polityki zamówień publicznych na żywność w celu ograniczenia żywności bogatej w sól lub sód w instytucjach publicznych, takich jak szpitale, szkoły, zakłady pracy i domy opieki.
- Etykietowanie z przodu opakowania, co pomaga konsumentom wybierać produkty o niższej zawartości sodu.
- Komunikacja i kampanie w środkach masowego przekazu mające na celu zmianę zachowań w celu ograniczenia spożycia soli/sodu
Szacuje się, że średnie globalne spożycie soli wynosi 10,8 gramów dziennie, czyli ponad dwukrotnie więcej niż zalecane przez WHO mniej niż 5 gramów soli dziennie (jedna łyżeczka). WHO wzywa państwa członkowskie do niezwłocznego wdrożenia polityki redukcji spożycia sodu i złagodzenia szkodliwych skutków nadmiernego spożycia soli. WHO wzywa również producentów żywności do wyznaczenia ambitnych celów w zakresie redukcji zawartości sodu w swoich produktach.