Aspartam to chemiczny środek słodzący szeroko stosowany do zastępowania cukru w żywności i napojach – ale także w lekach – od ponad 40 lat. Czy wpływa negatywnie na zdrowie? Właśnie ukazała się ocena tego składnika przygotowana przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (IARC), Światową Organizację Zdrowia (WHO) oraz Wspólny Komitet Ekspertów ds. Dodatków do Żywności (JECFA) Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).
Powołując się na „ograniczone dowody” na rakotwórczość u ludzi (w szczególności w zakresie wywoływania raka wątrobowokomórkowego), aspartam został sklasyfikowany jako prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi (IARC grupa 2B). Jednocześnie JECFA utrzymała dopuszczalne dzienne spożycie jest na poziomie 40 mg/kg masy ciała, uznając je za bezpieczne:
„Oceny aspartamu wykazały, że chociaż bezpieczeństwo w powszechnie stosowanych dawkach nie jest głównym problemem, opisano potencjalne skutki, które należy zbadać w większej liczbie lepszych badań” – czytamy w komunikacie WHO.
Klasyfikacja siły dowodów działania rakotwórczego w grupie 2B jest stosowana, gdy istnieją ograniczone, ale nieprzekonujące dowody na działanie rakotwórcze u ludzi lub przekonujące dowody na możliwości wywoływania raka u zwierząt doświadczalnych.