Dieta w procesie leczenia choroby refluksowej przełyku
Zmiana stylu życia pełni istotną rolę w procesie leczenia choroby refluksowej przełyku, co niestety często jest niedoceniane oraz ignorowane przez część pacjentów. Uważa się, że niektóre pokarmy mogą sprzyjać zwiększeniu częstości występowania objawów refluksu, dlatego też zalecana jest zmiana diety oraz unikanie pewnych produktów spożywczych. Zaobserwowano między innymi, że spożycie tłuszczów, czekolady bądź picie kawy może wzmagać odczuwanie objawów choroby refluksowej oraz przyczyniać się do zwiększenia ryzyka ekspozycji dolnego odcinka przełyku na działanie kwasu. Istnieją również teorie na temat wpływu ostrych, pikantnych potraw na występowanie zgagi, lecz dokładny mechanizm tego procesu nie jest znany [7,8].
W przypadku spożywania smażonych potraw lub napoi gazowanych to niewiele jest dostępnych danych na temat ich bezpośredniego związku z chorobą refluksową. Zauważono natomiast, że krótki odstęp czasu pomiędzy kolacją a snem sprzyja występowaniu objawów związanych z refluksem, dlatego też zaleca się aby ostatni posiłek dnia spożyć 3 – 4 godziny przed snem [8].
Modyfikacje trybu życia mające na celu zmniejszenie odczuwanych dolegliwości związanych z chorobą refluksową obejmują nie tylko utratę wagi oraz eliminację z diety potraw oraz produktów spożywczych sprzyjających występowaniu objawów GERD. Należy także pamiętać o innych zaleceniach jak chociażby wspomniane już układanie głowy do snu na wyższym poziomie [4].
Naturalne sposoby na walkę ze zgagą
Osobom z problemem zgagi zaleca się unikanie m.in. tłustych potraw, czekolady, cytrusów oraz ostrych przypraw takich jak pieprz, ostra papryka, chilli lub curry, które wzmagają wydzielanie kwasu żołądkowego. Z kolei pozytywny wpływ na uciążliwe objawy może wykazywać mleko, mleczne napoje fermentowane oraz woda niegazowana, które będą neutralizować kwaśną treść żołądka. W przypadku mleka i jego skuteczności wobec objawów zgagi, to zdania są podzielone, ponieważ wpływ mleka na obniżenie kwasowości treści żołądka utrzymuje się przez zaledwie około 20 minut, po czym następuje powrót dolegliwości. Mleko działa również łagodząco na podrażnienia tkanki przełyku, co wielu pacjentów może błędnie interpretować jako obniżenie kwasowości treści żołądka [9,10].
Popularne hipotezy na temat zgagi
Wśród wielu różnych metod radzenia sobie z uciążliwą zgagą można także spotkać się z informacją o korzystnym wpływie żucia gumy. Badania dotyczące tej teorii sugerują, że żucie gumy może łagodzić objawy zgagi oraz odbijanie się, poprzez nadprodukcję śliny, która będzie neutralizować znajdujący się w przełyku kwas solny [9].
Kolejnym popularnym przekonaniem dotyczącym zwalczania objawów zgagi jest spożywanie migdałów bądź imbiru. W obu przypadkach uczucie palenia w przełyku może ulec zmniejszeniu na skutek żucia plasterka imbiru lub migdałów przez kilka minut. Także napar przygotowany z siemienia lnianego o konsystencji kleiku może przynieść ulgę w trakcie męczącej zgagi [10].
Często pomimo wdrożenia zmian do codziennego życia oraz ścisłego ich przestrzegania, a także stosowania domowych sposobów radzenia sobie z palącym problemem nie możemy w pełni kontrolować objawów refluksu i wówczas konieczne jest rozpoczęcie terapii medycznej [4].