Newsletter
Aptekarz Polski
Archiwum
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Aktualności
  • Eksperci
  • SZKOLENIA
  • Wiedza
  • Receptura
  • Prawo
  • Trendy
  • PODCASTYPosłuchaj
  • WIDEOObejrzyj
  • Aktualności
  • Eksperci
  • SZKOLENIA
  • Wiedza
  • Receptura
  • Prawo
  • Trendy
  • PODCASTYPosłuchaj
  • WIDEOObejrzyj
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Aptekarz Polski
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna Trendy

Probiotyki, prebiotyki, synbiotyki, postbiotyki. Trendy w suplementacji i kosmetologii

Kamila KulbakaAutorKamila Kulbaka
14/07/2021
Probiotyki, prebiotyki, synbiotyki, postbiotyki. Trendy w suplementacji i kosmetologii

fot. Canva.com

Czym są postbiotyki?

W 2008 roku wprowadzono do literatury naukowej nowe pojęcie – postbiotyk. Jest to substancja produkowana przez mikroorganizmy probiotyczne o bezpośrednim lub pośrednim korzystnym efekcie prozdrowotnym. Postbiotyki można określić jako bioaktywne składniki pochodzenia probiotycznego.

Sposób oraz efekty działania postbiotyków na zdrowie pozostają w sferze badań. Mechanizmy działania postbiotyków nie zostały jeszcze w pełni poznane i trudno rozgraniczyć, gdzie rozpoczyna się działanie probiotyku, a gdzie działanie wykazuje już postbiotyk. Uważa się, że mają one działanie przeciwzapalne, niwelują szkodliwe patogeny i stymulują układ odpornościowy człowieka. Przypuszcza się również, że postbiotyki mogą znaleźć zastosowanie w technologii żywności, jako konserwanty, substancje poprawiające teksturę oraz dodatki funkcjonalne do żywności. Nowym trendem jest również możliwość wykorzystywania postbiotyków w kosmetologii.

Do postbiotyków zalicza się między innymi kwas masłowy oraz  inaktywowane szczepy probiotyczne (paraprobiotyki).

Kwas masłowy jako probiotyk

Kwas masłowy należy do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych i jest produktem fermentacji cukrów złożonych. Jest to podstawowy składnik energetyczny komórek nabłonkowych jelita grubego. W obrębie błony śluzowej jelit wykazuje on działanie przeciwzapalne, nasila regenerację nabłonka oraz poprawia szczelność połączeń międzykomórkowych. Kwas masłowy został włączony do postępowania dietetycznego u osób z biegunkami o różnej etiologii, w stanach zapalnych jelit, w zespole jelita drażliwego oraz u osób chorych przewlekle. Występuje on jako sól sodowa w suplementach diety oraz w dietetycznych środkach spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego.

Czytaj także: Kwas masłowy w leczeniu zespołu jelita drażliwego.

Lactobacillus plantarum L-137

Przykładem postbiotyku jest również suplement diety zawierający inaktywowany wysoką temperaturą szczep Lactobacillus plantarum L-137, który stymuluje odpowiedź typu komórkowego. Postbiotyki dzięki wpływowi na procesy epigenetyczne – metylację DNA, interferencję RNA i fosforylację – mogą kontrolować odpowiedź komórek gospodarza, a dzięki temu zapobiegają zaburzeniom autoimmunologicznym, nowotoworom czy chorobie Leśniowskiego-Crohna.

Jak działają bakteriocyny?

Bakteriocyny – peptydy o działaniu bakteriostatycznym lub bakteriobójczym są również przykładem postbiotyków. Są one odpowiedzialne za hamowanie namnażania się patogenów. Postbiotyki pozyskiwane z różnych gatunków Lactobacillus hamują patogenne bakterie Gram-dodatnie oraz Gram-ujemne (Salmonella enterica, Eschericha coli). Szczep Lactobacillus rhamnosus GG jest źródłem postbiotyku przeciwko Helicobacter pylori oraz supernatantu działającego ochronnie na komórki mięśniowe jelita grubego. Z Saccharomyces boulardii pozyskuje się natomiast postbiotyki wzmacniające funkcje odpornościowe poprzez zwiększenie odpowiedzi przeciwciał na patogeny oraz poprawiające działanie bariery jelitowej.

Działanie i wykorzystanie postbiotyków w technologii żywności

Coraz częściej postbiotyki wykorzystywane są jako dodatki do żywności, ponieważ wpływają one na zwiększenie żywotności endogennych szczepów probiotycznych w organizmie człowieka. Jest to bezpieczniejszy proces niż dodawanie do żywności probiotyków, które wpływają bezpośrednio na mikroflorę jelit. W przemyśle farmaceutycznym wykorzystuje się filtrat z hodowli Eschericha coli. Zawiera on kwasy tłuszczowe, peptydy, aminokwasy i hamuje rozwój wrażliwych oraz opornych na antybiotyki pałeczek Salmonella.

Bakteriocyny – reuteryna, laktocyna czy sakacyna – są wykorzystywane w przetwórstwie mięsnym do hamowania rozwoju Listeria monocytogenes. Pediocyna dzięki redukcji liczby Escherichia coli i całkowitemu ograniczeniu wzrostu L. monocytogenes wykorzystywana jest do zwiększenia trwałości suchych kiełbas.

Strona 2 z 3
Poprzedni123Następny
Tagi: dermatologiakosmetologiakosmetykipielęgnacja skórypostbiotykiprebiotykiprobiotyki
UdostępnijPodziel się
Kamila Kulbaka

Kamila Kulbaka

Od dziesięciu lat farmaceuta praktyk, kierownik apteki z doświadczeniem zarówno w farmacji szpitalnej jak i aptecznej. Zawodowe zainteresowania skupiają się wokół receptury, farmakognozji i nowości w świecie medycyny. Poza godzinami pracy - miłośniczka wędrówek pieszych, motocykli, artystycznego rękodzieła oraz słowa pisanego.

Powiązane artykuły

Uzależnienie – natura i mechanizm powstawania zjawiska

Uzależnienie - natura i mechanizm powstawania zjawiska
Autormgr farm. Szymon Kuracki

Uzależnieniem nazywamy każdy nabyty stan zaburzenia zdrowia psychicznego i fizycznego przebiegający z okresowym lub stałym przymusem wykonywania określonej czynności lub...

Czytaj więcej

Na ratunek opalonej (i oparzonej) skórze! Linia Pantenol Med od Instytutu Dermokosmetyków Ideepharm

Na ratunek opalonej (i oparzonej) skórze! Linia Pantenol Med od Instytutu Dermokosmetyków Ideepharm
AutorSponsorowane

Latem trudno uniknąć słońca. Zresztą większość z nas ma z nim całkiem bliskie relacje. Bo co to za urlop bez...

Czytaj więcej
Następny wpis
Poradnictwo żywieniowe i dietetyczne w praktyce aptecznej. Jak bezpiecznie obniżać masę ciała?

Poradnictwo żywieniowe i dietetyczne w praktyce aptecznej. Jak bezpiecznie obniżać masę ciała?

Przeczytaj również

Ustawa z dnia 12 maja 2022 r. o zmianie ustawy – Prawo farmaceutyczne oraz ustawy o zawodzie farmaceuty

Ustawa z dnia 12 maja 2022 r. o zmianie ustawy – Prawo farmaceutyczne oraz ustawy o zawodzie farmaceuty

Rekomendacja EMA dla pierwszej terapii genowej w leczeniu ciężkiej hemofilii typu A

Rekomendacja EMA dla pierwszej terapii genowej w leczeniu ciężkiej hemofilii typu A

Porozumienie o współpracy pomiędzy Ministerstwem Zdrowia i UNICEF podpisane

Porozumienie o współpracy pomiędzy Ministerstwem Zdrowia i UNICEF podpisane

Najnowsze e-wydanie Aptekarza Polskiego – 189 (167e)

Najnowsze e-wydanie Aptekarza Polskiego – 189 (167e)

Ranking kryteriów wyboru terapii w stwardnieniu rozsianym według pacjentów

Ranking kryteriów wyboru terapii w stwardnieniu rozsianym według pacjentów

Facebook

  • Kontakt
  • Dla reklamodawców
  • Dla autorów
  • Regulamin serwisu
Aptekarz Polski. Pismo Naczelnej Izby Aptekarskiej

Redakcja korzysta z zasobów: Canva.com, Pixabay.com

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Najnowsze e-wydanie Aptekarza Polskiego – 188 (166e)
  • Aktualności
  • Wiedza
  • Trendy
  • Farmacja szpitalna
  • Aptekarz Polski

Redakcja korzysta z zasobów: Canva.com, Pixabay.com

Cześć!
Dostęp do serwisu aptekarzpolski.pl przeznaczony jest dla farmaceutów oraz osób uprawnionych do wystawiania recept lub prowadzących obrót produktami leczniczymi.
W związku z odwiedzaniem witryny www.aptekarzpolski.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies oraz dane na temat aktywności i urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO). Jeśli chcesz zapoznać się z informacjami dotyczącymi zasad przetwarzania Twoich danych osobowych, prosimy o przejście do regulaminu serwisu.
Rezygnuję
Cześć!
Dostęp do serwisu aptekarzpolski.pl przeznaczony jest dla farmaceutów oraz osób uprawnionych do wystawiania recept lub prowadzących obrót produktami leczniczymi.
W związku z odwiedzaniem witryny www.aptekarzpolski.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies oraz dane na temat aktywności i urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO). Jeśli chcesz zapoznać się z informacjami dotyczącymi zasad przetwarzania Twoich danych osobowych, prosimy o przejście do regulaminu serwisu.
Rezygnuję
Jak pomóc Ukrainie?
SPRAWDŹ
Jak pomóc Ukrainie?
SPRAWDŹ
Ta strona używa plików cookies. Pozostając na tej stronie zgadzasz się na ich użycie. ☒ Zgadzam się