Newsletter
Aptekarz Polski
Archiwum
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • EKSPERCISprawdź
  • SZKOLENIAWeź udział
  • PODCASTYPosłuchaj
  • WIDEOObejrzyj
  • WYWIADYPrzeczytaj
  • EKSPERCISprawdź
  • SZKOLENIAWeź udział
  • PODCASTYPosłuchaj
  • WIDEOObejrzyj
  • WYWIADYPrzeczytaj
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Aptekarz Polski
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna Trendy

Probiotyki, prebiotyki, synbiotyki, postbiotyki. Trendy w suplementacji i kosmetologii

Kamila KulbakaAutorKamila Kulbaka
14/07/2021
Probiotyki, prebiotyki, synbiotyki, postbiotyki. Trendy w suplementacji i kosmetologii

fot. Canva.com

Składniki diety wywierają duży wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie. W dobie ery żywności wysokoprzetworzonej oraz coraz częściej występujących schorzeń autoimmunologicznych warto zadbać o jelita, które są miejscem bytowania dobroczynnych dla zdrowia bakterii. 

Termin probiotyk został po raz pierwszy użyty w 1965 roku, kiedy to  Lilly i Stillwell zdefiniowali probiotyki jako substancje wytwarzane przez mikroorganizmy, które stymulują wzrost człowieka i zwierzęcia. Definicja ta została uzupełniona w 1989 roku przez Fullera, który dodał, że “probiotyki są to żywe, bakteryjne dodatki do żywności poprawiające funkcjonowanie przewodu pokarmowego gospodarza”. Dziś, gdy termin probiotyk stał się tak powszechny, warto przybliżyć co dokładnie mieści się w tym pojęciu.

Probiotyki – krótka charakterystyka

Probiotyki są to żywe drobnoustroje, które podawane w odpowiednich ilościach wywierają korzystne działanie zdrowotne. Zalicza się do nich mikroorganizmy – głównie bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus spp., Streptococcus spp. (około 90%), szczepy drożdży –Saccharomyces spp., kultury pleśni Aspergillus spp. Mają one korzystny wpływ między innymi na czas pasażu jelitowego czy na odporność organizmu. Tworzą biofilm ochronny wobec ścian jelita, dzięki wytwarzaniu immunoglobulin i stymulowaniu fagocytozy.

Probiotyki mogą być stosowane w zapobieganiu oraz leczeniu ostrych biegunek, biegunek poantybiotykowych, biegunek podróżnych, zespołu jelita drażliwego czy alergii pokarmowych. Poza produktami leczniczymi oraz suplementami diety w probiotyki obfitują produkty fermentowane takie jak kefir, kwaśne mleko, jogurt, kapusta i ogórki kiszone. Warto te produkty włączać do codziennej diety.

Prebiotyki jako pożywka dla probiotyków

Rozwój pożytecznej mikroflory wspomagają prebiotyki. Definiowane są one jako niestrawione składniki żywności, które selektywnie pobudzają wzrost lub aktywność jednego rodzaju bądź kilku rodzajów bakterii w okrężnicy, wykazujących korzystny wpływ na zdrowie gospodarza. Prebiotyki pod względem chemicznym to fruktooligosacharydy, pochodne galaktozy, beta-glukanów, laktuloza czy inulina. Prebiotyki nie ulegają procesowi trawienia przez enzymy endogenne i w takiej niestrawionej postaci docierają do okrężnicy, gdzie ulegają procesowi fermentacji całkowitej przez bakterie sacharolityczne. Prebiotyki naturalnie występują w produktach pochodzenia roślinnego: w czosnku, karczochach, cebuli, szparagach i pszenicy.

Jak działają synbiotyki?

Połączeniami  pre- oraz probiotyków o synergistycznym efekcie działania są synbiotyki. Mają one wpływ na rozwój pożytecznej mikroflory dzięki pożywce do rozwoju probiotyku.

Wykazano, że synbiotyki przyczyniają się do zmniejszenia stężenia niepożądanych metabolitów w organizmie, unieczynniają kancerogenne nitrozo aminy i zapobiegają biegunkom oraz zaparciom.

Czytaj także: Mikrobiota jelitowa i probiotyki – przewodnik dla farmaceuty oraz Prebiotyki. Część I – Historia, mechanizmy działania, wymagania, efekty zdrowotne.

Strona 1 z 3
123Następny
Tagi: dermatologiakosmetologiakosmetykipielęgnacja skórypostbiotykiprebiotykiprobiotyki
UdostępnijPodziel się
Kamila Kulbaka

Kamila Kulbaka

Od dziesięciu lat farmaceuta praktyk, kierownik apteki z doświadczeniem zarówno w farmacji szpitalnej jak i aptecznej. Zawodowe zainteresowania skupiają się wokół receptury, farmakognozji i nowości w świecie medycyny. Poza godzinami pracy - miłośniczka wędrówek pieszych, motocykli, artystycznego rękodzieła oraz słowa pisanego.

Powiązane artykuły

Kosmetyki naturalne – co warto o nich wiedzieć?

Kosmetyki naturalne - co warto o nich wiedzieć?
Autormgr farm. Jolanta Maciejewska

Zanieczyszczenie środowiska i niechęć do „chemii” wpływają na popularność kosmetyków naturalnych. Co warto wiedzieć o tym trendzie?

Czytaj więcej

Guarana: czym różnią się suplementy diety od roślinnych produktów leczniczych?

Guarana: czym różnią się suplementy diety od roślinnych produktów leczniczych?
Autordr hab. Maciej Bilek, prof. UR

Przyjrzyjmy się, jakie dokładnie są różnice pomiędzy suplementami diety a roślinnymi produktami leczniczymi na przykładzie guarany.

Czytaj więcej
Następny wpis
Poradnictwo żywieniowe i dietetyczne w praktyce aptecznej. Jak bezpiecznie obniżać masę ciała?

Poradnictwo żywieniowe i dietetyczne w praktyce aptecznej. Jak bezpiecznie obniżać masę ciała?

Najnowsze wydanie Aptekarza Polskiego Najnowsze wydanie Aptekarza Polskiego Najnowsze wydanie Aptekarza Polskiego

Przeczytaj również

Możliwe problemy z dostępem do ZSMOPLa po 21 kwietnia 2023 roku

Możliwe problemy z dostępem do ZSMOPL po 21 kwietnia 2023 roku

Wiosenna edycja “Skonsultuj z Farmaceutą” poświęcona astmie

Wiosenna edycja “Skonsultuj z Farmaceutą” poświęcona astmie

DIA o projekcie zmian w rozporządzeniu w sprawie podstawowych warunków prowadzenia apteki

DIA: propozycje zmian w rozporządzeniu w sprawie podstawowych warunków prowadzenia apteki

Grypa: podsumowanie sezonu 2022/2023

Grypa: podsumowanie sezonu 2022/2023

10.2017 – nowości na rynku.

01.2023 – nowe dopuszczenia leków do obrotu w Polsce

Facebook

  • Kontakt
  • Dla reklamodawców
  • Dla autorów
  • Regulamin serwisu
Aptekarz Polski. Pismo Naczelnej Izby Aptekarskiej

Redakcja korzysta z zasobów: Canva.com, Pixabay.com

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Najnowsze e-wydanie Aptekarza Polskiego – 196 (174e)
  • Aktualności
  • Wiedza
  • Trendy
  • Farmacja szpitalna
  • Aptekarz Polski

Redakcja korzysta z zasobów: Canva.com, Pixabay.com

Cześć!
Dostęp do serwisu aptekarzpolski.pl przeznaczony jest dla farmaceutów oraz osób uprawnionych do wystawiania recept lub prowadzących obrót produktami leczniczymi.
W związku z odwiedzaniem witryny www.aptekarzpolski.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies oraz dane na temat aktywności i urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO). Jeśli chcesz zapoznać się z informacjami dotyczącymi zasad przetwarzania Twoich danych osobowych, prosimy o przejście do regulaminu serwisu.
Rezygnuję
Cześć!
Dostęp do serwisu aptekarzpolski.pl przeznaczony jest dla farmaceutów oraz osób uprawnionych do wystawiania recept lub prowadzących obrót produktami leczniczymi.
W związku z odwiedzaniem witryny www.aptekarzpolski.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies oraz dane na temat aktywności i urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO). Jeśli chcesz zapoznać się z informacjami dotyczącymi zasad przetwarzania Twoich danych osobowych, prosimy o przejście do regulaminu serwisu.
Rezygnuję
Jak pomóc Ukrainie?
SPRAWDŹ
Jak pomóc Ukrainie?
SPRAWDŹ
Ta strona używa plików cookies. Pozostając na tej stronie zgadzasz się na ich użycie. ☒ Zgadzam się