Jakie nawyki osłabiają naszą odporność?
Wrogami w utrzymaniu wysokiej odporności naszego organizmu są używki – alkohol, nikotyna, a także zbyt duża ilość soli i cukru w diecie.
Wpływ alkoholu na zdrowie
Nadmierne spożywanie alkoholu pozbawia nas ważnych dla zdrowia witamin, a palenie papierosów podrażnia śluzówkę gardła, zwiększając tym samym ryzyko infekcji. Ponadto – jak podaje National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism, jeden z segmentów amerykańskiego National Institutes of Health – regularne spożywanie alkoholu może prowadzić do wystąpienia zespołu ostrej niewydolności oddechowej.
Cukier i sól – jak działają na komórki odpornościowe?
Cukier sprzyja rozwojowi różnego rodzaju grzybów, stanowiąc dla nich doskonałą pożywkę. Opublikowano także badania udowadniające, że nawet niewielka ilość cukru może powodować spadek odporności organizmu. Podczas eksperymentu grupie osób podano na czczo 100 g cukru. Po pobraniu próbek krwi odkryto, że komórki odpowiedzialne za likwidację bakterii w organizmie nie działają prawidłowo, a ten szkodliwy efekt utrzymywał się nawet do pięciu godzin. Natomiast nadmiar soli kuchennej w organizmie może prowadzić – poza podwyższeniem ciśnienia tętniczego – do zaburzenia skupienia uwagi i zapamiętywania, a także obniżenia odporności organizmu.
Negatywnie na nasz układ immunologiczny wpływają brudne ręce. Dbanie o higienę rąk jest szczególnie istotne dziś, w dobie koronawirusa. Nawet jeżeli nie czujemy, że nasze ręce wymagają umycia, pamiętajmy, że bardzo szybko gromadzą się na nich miliony mikrobów, które przenosimy następnie w okolice ust, nosa, oczu i w głąb własnego organizmu.
Podsumowanie
Podsumowując, na układ immunologiczny i odporność wpływa wiele czynników, ale najważniejsze z nich to dobry sen, ruch i relaks, unikanie stresów oraz prawidłowa dieta, bogata w cenne składniki odżywcze. Dbajmy już teraz o nasz układ immunologiczny, byśmy jesienią byli gotowi stawić czoła czyhającym na nas infekcjom. Czytaj więcej: Leki przeciwwirusowe oraz preparaty wspomagające odporność w aptece ogólnodostępnej. Czym dysponujemy? oraz Immunostymulacja. Preparaty OTC. Szczepionki doustne, preparaty zwiększające miejscową odporność śluzówek na zachorowanie.
Piśmiennictwo:
- A. W. Kinsey, M. J. Ormsbee (2015). The health impact of nighttime eating: Old and new perspectives. Nutrients, 7, 2648–2662
- M. R. M. H. Azar, M. Alizadeh (2020). Effects of garlic powder supplementation on insulin resistance, oxidative stress, and body composition in patients with non-alcoholic fatty liver disease: A randomized controlled clinical trial. Complementary Therapies in Medicine, 51, 102428
- L. Bayan, P.H. Koulivand, A. Gorji (2014). Garlic: a review of potential therapeutic effects. Avicenna J Phytomed, 4, 1-14
- J.Y.Y. Chan, A.C.Y. Yuen, R.Y.K. Chan, S.W. Chan (2013). A review of the cardiovascular benefits and antioxidant properties of allicin. Phytother Res, 27, 637-646
- https://www.medonet.pl/zdrowie,odpornosci-nie-zbudujemy-w-jeden-dzien–jak-dbac-o-uklad-immunologiczny-,artykul,70323586.html
- https://parenting.pl/nawyki-zywieniowe-ktore-oslabiaja-nasza-odpornosc
- https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/138515,7-produktow-zywnosciowych-wspomagajacych-odpornosc
- https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/uklad-odpornosciowy/odpornosc-dziewiec-sposobow-na-wzmocnienie-odpornosci-organizmu-aa-XM32-BdyQ-e6u6.html