Newsletter
Aptekarz Polski
Archiwum
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • EKSPERCISprawdź
  • SZKOLENIAWeź udział
  • PODCASTYPosłuchaj
  • WIDEOObejrzyj
  • WYWIADYPrzeczytaj
  • EKSPERCISprawdź
  • SZKOLENIAWeź udział
  • PODCASTYPosłuchaj
  • WIDEOObejrzyj
  • WYWIADYPrzeczytaj
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Aptekarz Polski
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna Wiedza

Czy jelita są naszym drugim mózgiem?

dr hab. n farm. Anna OniszczukAutordr hab. n farm. Anna Oniszczuk
27/05/2020
Mikrobiom jelitowy odgrywa ważną rolę w utrzymaniu zdrowia. (fot. ChromaStock)

Mikrobiom jelitowy odgrywa ważną rolę w utrzymaniu zdrowia. (fot. ChromaStock)

Czy jelita odpowiadają za naszą odporność?

Siedemdziesiąt procent naszych komórek obronnych znajduje się w pofałdowanej błonie śluzowej jelit. Ich zadanie polega na neutralizowaniu przybyłych z pożywieniem zarazków i szkodliwych substancji. W rozwoju, regulacji i sprawnym funkcjonowaniu układu odpornościowego bardzo ważną rolę pełnią bakterie jelitowe, które aktywują jego różne komórki. Często suplementacja „dobrych” bakterii wystarcza, by układ odpornościowy zaczął działać o wiele razy sprawniej. Z tego samego powodu trzeba regularnie uzupełniać nasze menu o produkty, zawierające naturalne kultury bakterii i błonnik. Jeśli wszystkie miejsca w jelicie będą zajęte przez sprzyjające nam bakterie, te chorobotwórcze nie będą się miały gdzie osiedlić.

Dbajmy o naszą florę bakteryjną, która niestety ewaluuje w złym kierunku na przestrzeni ostatnich lat. Powszechne przyjmowanie antybiotyków, wysokoprzetworzona żywność  oraz ograniczony kontakt z bakteriami typowymi dla świata zwierząt i roślin powodują, że nasz wewnętrzny ekosystem jest o wiele mniej sprawny. Nie jest wykluczone, że właśnie tę niekorzystną zmianę uda się powiązać z rosnąca ilością chorób autoimmunologicznych i alergicznych.

Czy hormon szczęścia powstaje w jelitach?

Serotonina jest jednym z najlepiej poznanych neuroprzekaźników wpływających na nasze emocje i zachowanie. Reguluje sen, apetyt, popęd seksualny, temperaturę ciała oraz ciśnienie krwi. Najnowsze badania wskazują, że ogromny wpływ na produkcję serotoniny ma działanie bakterii zasiedlających jelita. Uczeni z Pasadeny w artykule opublikowanym w piśmie Cell wykazali, że to właśnie w jelitach, a nie w mózgu powstaje 90 procent serotoniny. Zbadali także, że występują tam trzy typy komórek produkujących hormon szczęścia: komórki odpornościowe, nerwowe i przede wszystkim komórki enterochromatofilne.

Po wnikliwych obserwacjach i eksperymentach dowiedli, że jeżeli w jelitach ssaka nie ma typowych bakterii, wówczas komórki enterochromatofilne produkują o 60 procent mniej serotoniny. Jeśli zaś układ trawienny znów zasiedlą drobnoustroje, poziom serotoniny wraca do poprzedniego stanu. Wykazali zatem, że rola bakterii jest kluczowa.

Wiadomo także, że popularne bakterie Lactobacillus i Bifidobacterium zwiększają aktywność neuroprzekaźnika GABA. Jego niedobór powoduje gorsze samopoczucie, lęki, a nawet depresję. Warto więc wziąć sprawy w swoje ręce i zacząć od lepszej diety. Jedzmy zatem jogurty, kefiry, maślanki oraz kiszonki, bo tam właśnie znajdziemy Lactobacillus i Bifidobacterium.

dr hab. n farm. Anna Oniszczuk, profesor uczelni

Katedra Chemii

Uniwersytet Medyczny w Lublinie

Piśmiennictwo:

  1. M.J. Blaser. „Utracone mikroby. Brakujące ogniwo zdrowia i gorzka prawda o nadużywaniu antybiotyków”. Wydawnictwo Galaktyka 2016.
  2. G. Enders. „Historia wewnętrzna. Jelita – najbardziej fascynujący organ naszego ciała”. Wydawnictwo Feeria 2015.
  3. J. Sonnenburg, E. Sonnenburg. „Zdrowie zaczyna się w brzuchu”. Wydawnictwo Galaktyka 2015.
  4. J. Stradowski, Andrzej Kus. „Jelita naszym drugim mózgiem”. https://www.focus.pl/artykul/jelita-twj-drugi-mzg
  5. A. Domańska. „Jelita jak drugi mózg, czyli jak kondycja jelit wpływa na naszą psychikę”. https://kobieta.onet.pl
  6. https://www.hellozdrowie.pl/blog-szczescie-rodzi-sie-w-jelitach/

 

Strona 5 z 5
Poprzedni1...45
Tagi: gastroenterologiajelitamikrobiommózgneurologiaprobiotyki
UdostępnijPodziel się

Chcesz otrzymywać powiadomienia o najważniejszych aktualnościach?

WYŁĄCZ
dr hab. n farm. Anna Oniszczuk

dr hab. n farm. Anna Oniszczuk

Profesor uczelni. Katedra Chemii, Uniwersytet Medyczny w Lublinie.

Powiązane artykuły

Problemy i wyzwania związane z podaniem dziecku leku

Problemy i wyzwania związane z podaniem dziecku leku
Autordr n. farm. Malwina Lachowicz

Podanie leku choremu dziecku bardzo często stanowi duże wyzwanie dla rodzica. Nieprzyjemny smak niejednokrotnie przyczynia się do niechęci lub nawet...

Czytaj więcejDetails

Róża – zakaźna choroba skóry i tkanki podskórnej

Róża – zakaźna choroba skóry i tkanki podskórnej
Autordr n. farm. Malwina Lachowicz

Zmieniony chorobowo obszar skóry przy dotyku cechuje się tkliwością, bolesnością oraz podwyższoną temperaturą. Niekiedy można zaobserwować zmiany w postaci rany...

Czytaj więcejDetails
Następny wpis

URPL o działaniach niepożądanych leków, jakie mogą wystąpić w związku z epidemią

Najnowsze wydanie Aptekarza Polskiego Najnowsze wydanie Aptekarza Polskiego Najnowsze wydanie Aptekarza Polskiego

Przeczytaj również

Najnowsze e-wydanie Aptekarza Polskiego – 224

Najnowsze e-wydanie Aptekarza Polskiego – 224

Farmaceuci – niewykorzystany potencjał systemu szczepień dorosłych

Farmaceuci – niewykorzystany potencjał systemu szczepień dorosłych

Problemy i wyzwania związane z podaniem dziecku leku

Problemy i wyzwania związane z podaniem dziecku leku

Porozmawiajmy o… „zielonych receptach” [WYWIAD]

Porozmawiajmy o… „zielonych receptach” [WYWIAD]

Z receptariuszami dookoła świata. Kanada, część 3

Z receptariuszami dookoła świata. Kanada, część 3

Znajdź nas na Facebooku!

Subskrybuj powiadomienia

Nie przegap nowych wpisów - zapisz się na powiadomienia!

Zapisz się na powiadomienia
  • Kontakt
  • Dla reklamodawców
  • Dla autorów
  • Regulamin serwisu i Polityka Prywatności
Aptekarz Polski. Pismo Naczelnej Izby Aptekarskiej

Redakcja korzysta z zasobów: Canva.com, Pixabay.com

Dostęp do serwisu aptekarzpolski.pl przeznaczony jest dla farmaceutów oraz osób uprawnionych do wystawiania recept lub prowadzących obrót produktami leczniczymi.
W związku z odwiedzaniem witryny www.aptekarzpolski.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies oraz dane na temat aktywności i urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO). Jeśli chcesz zapoznać się z informacjami dotyczącymi zasad przetwarzania Twoich danych osobowych, prosimy o przejście do Regulaminu Serwisu i Polityki Prywatności.
Rezygnuję
Dostęp do serwisu aptekarzpolski.pl przeznaczony jest dla farmaceutów oraz osób uprawnionych do wystawiania recept lub prowadzących obrót produktami leczniczymi.
W związku z odwiedzaniem witryny www.aptekarzpolski.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies oraz dane na temat aktywności i urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO). Jeśli chcesz zapoznać się z informacjami dotyczącymi zasad przetwarzania Twoich danych osobowych, prosimy o przejście do Regulaminu serwisu i Polityki Prywatności.
Rezygnuję
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Aptekarz Polski
  • Najnowsze e-wydanie Aptekarza Polskiego – 223 (201e)
  • Akademia Aptekarza Polskiego – szkolenie [punkty edukacyjne]
  • Aktualności
  • Wiedza
  • Receptura
  • Trendy
  • Prawo
  • Farmacja szpitalna
  • WIDEO
  • Podcasty
  • WYWIADY
  • Opinie ekspertów

Redakcja korzysta z zasobów: Canva.com, Pixabay.com

Ta strona korzysta z plików cookies. Kontynuując korzystanie z tej witryny, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Zapoznaj się z naszą Regulaminem serwisu i Polityką Prywatności.