Newsletter
Aptekarz Polski
Archiwum
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • EKSPERCISprawdź
  • SZKOLENIAWeź udział
  • PODCASTYPosłuchaj
  • WIDEOObejrzyj
  • WYWIADYPrzeczytaj
  • EKSPERCISprawdź
  • SZKOLENIAWeź udział
  • PODCASTYPosłuchaj
  • WIDEOObejrzyj
  • WYWIADYPrzeczytaj
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Aptekarz Polski
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna Wiedza

Czy jelita są naszym drugim mózgiem?

dr hab. n farm. Anna OniszczukAutordr hab. n farm. Anna Oniszczuk
27/05/2020
Mikrobiom jelitowy odgrywa ważną rolę w utrzymaniu zdrowia. (fot. ChromaStock)

Mikrobiom jelitowy odgrywa ważną rolę w utrzymaniu zdrowia. (fot. ChromaStock)

Znaczenie flory bakteryjnej jelit – wyniki doświadczeń na zwierzętach

Znaczenie roli bakterii potwierdzają badania, podczas których naukowcy z Irlandii przez kilka tygodni podawali myszom preparaty zawierające drobnoustroje przyjazne dla flory bakteryjnej jelit, a potem przeprowadzali testy sprawdzające funkcje poznawcze zwierząt. Wyniki były zaskakujące: myszy poddane suplementacji odznaczały się większą determinacją, miały niższy poziom hormonów stresu we krwi i osiągały lepsze wyniki w testach na orientację. Były też bardziej zmotywowane, a na dodatek szybciej się uczyły i miały lepszą pamięć niż ich „niedokarmione” koleżanki.

Inne doświadczenia, prowadzone przez japońskiego profesora Nobuyuki Sudo z Uniwersytetu Kyushu, polegało na badaniu sterylnych myszy, które nigdy nie miały kontaktu z bakteriami i były hodowane w warunkach laboratoryjnych. U tych nie występujących w naturze osobników uczony testował reakcje na stres. Odkrył on, że zwierzęta zmieniły temperament w stosunku do tych, które posiadały normalna florę bakteryjną w jelicie. Te z natury społeczne stworzenia stały się indywidualistami, poświęcającymi znacznie więcej czasu przedmiotom niż innym myszom. Reagowały ponadto histerycznie na czynniki stresogenne i gardziły smakołykami, które „normalne” myszy chciwie zajadały. Zaobserwowane u sterylnych osobników objawy były podobne do tych, które przepowiadają depresję u ludzi. Najbardziej zaskakujący jest jednak fakt, że po przejściu na standardowy, niesterylny sposób odżywiania, już po kilku dniach zaczęły zachowywać się normalnie.

W jaki sposób stan jelit wpływa na naszą psychikę?

Dowodów na powiązania między neuronami w brzuchu i w głowie jest coraz więcej. Przykładem może być zespół jelita nadwrażliwego (więcej: Dieta i probiotyki w leczeniu zespołu jelita nadwrażliwego). Na to schorzenie cierpi około 15 procent mieszkańców krajów rozwiniętych. Wcześniej uważano, że choroba ta ma związek wyłącznie z psychiką. Dopiero niedawno odkryto, że to właśnie zmiany dotyczące liczby i gatunków bakterii w jelitach wywierają negatywny wpływ na psychikę pacjentów. Gdy zostaną wyleczeni z choroby, poprawia się ich nastrój, koncentracja i pamięć.

A oto kolejny przykład – osoby cierpiące na wrzodziejące zapalenie jelita grubego i chorobę Leśniowskiego-Crohna znacznie częściej zapadają na depresję i odczuwają stany lękowe. Jedną z przyczyn może być wpływ flory bakteryjnej na wytwarzanie serotoniny, czyli tak zwanego hormonu szczęścia. Odkryto, że ponad 90 procent tego neuroprzekaźnika powstaje właśnie w komórkach jelit. Może to właśnie nieprawidłowo funkcjonujące, chore jelita skutecznie psują nasz nastrój?

Jednak komunikacja odbywa się także w odwrotnym kierunku, co doskonale ilustruje reakcja organizmu na stres (więcej: Psychobiotyki w rekomendacji farmaceuty). Kiedy mózg uznaje, że dzieje się coś złego, następuje przekierowywanie energii, jaką dysponuje organizm, do mięśni i mózgu. Najprostszym rozwiązaniem staje się zaciągnięcie „energetycznej pożyczki” u jelit. W efekcie zostają wyhamowane procesy trawienne, mniej krwi idzie do jelit, a one same wytwarzają mniej śluzu. Jeśli taka sytuacja trwa przez krótki czas, wszystko jest w porządku. Jednak kiedy zaczyna się przeciągać, jelita płacą za to zdrowiem. Ich błona śluzowa staje się wtedy bardziej przepuszczalna, zarówno dla często toksycznych bakteryjnych produktów przemiany materii, jak i dla samych mikrobów.

Strona 3 z 5
Poprzedni12345Następny
Tagi: gastroenterologiajelitamikrobiommózgneurologiaprobiotyki
UdostępnijPodziel się

Chcesz otrzymywać powiadomienia o najważniejszych aktualnościach?

WYŁĄCZ
dr hab. n farm. Anna Oniszczuk

dr hab. n farm. Anna Oniszczuk

Profesor uczelni. Katedra Chemii, Uniwersytet Medyczny w Lublinie.

Powiązane artykuły

Problemy i wyzwania związane z podaniem dziecku leku

Problemy i wyzwania związane z podaniem dziecku leku
Autordr n. farm. Malwina Lachowicz

Podanie leku choremu dziecku bardzo często stanowi duże wyzwanie dla rodzica. Nieprzyjemny smak niejednokrotnie przyczynia się do niechęci lub nawet...

Czytaj więcejDetails

Róża – zakaźna choroba skóry i tkanki podskórnej

Róża – zakaźna choroba skóry i tkanki podskórnej
Autordr n. farm. Malwina Lachowicz

Zmieniony chorobowo obszar skóry przy dotyku cechuje się tkliwością, bolesnością oraz podwyższoną temperaturą. Niekiedy można zaobserwować zmiany w postaci rany...

Czytaj więcejDetails
Następny wpis

URPL o działaniach niepożądanych leków, jakie mogą wystąpić w związku z epidemią

Najnowsze wydanie Aptekarza Polskiego Najnowsze wydanie Aptekarza Polskiego Najnowsze wydanie Aptekarza Polskiego

Przeczytaj również

Najnowsze e-wydanie Aptekarza Polskiego – 224

Najnowsze e-wydanie Aptekarza Polskiego – 224

Farmaceuci – niewykorzystany potencjał systemu szczepień dorosłych

Farmaceuci – niewykorzystany potencjał systemu szczepień dorosłych

Problemy i wyzwania związane z podaniem dziecku leku

Problemy i wyzwania związane z podaniem dziecku leku

Porozmawiajmy o… „zielonych receptach” [WYWIAD]

Porozmawiajmy o… „zielonych receptach” [WYWIAD]

Z receptariuszami dookoła świata. Kanada, część 3

Z receptariuszami dookoła świata. Kanada, część 3

Znajdź nas na Facebooku!

Subskrybuj powiadomienia

Nie przegap nowych wpisów - zapisz się na powiadomienia!

Zapisz się na powiadomienia
  • Kontakt
  • Dla reklamodawców
  • Dla autorów
  • Regulamin serwisu i Polityka Prywatności
Aptekarz Polski. Pismo Naczelnej Izby Aptekarskiej

Redakcja korzysta z zasobów: Canva.com, Pixabay.com

Dostęp do serwisu aptekarzpolski.pl przeznaczony jest dla farmaceutów oraz osób uprawnionych do wystawiania recept lub prowadzących obrót produktami leczniczymi.
W związku z odwiedzaniem witryny www.aptekarzpolski.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies oraz dane na temat aktywności i urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO). Jeśli chcesz zapoznać się z informacjami dotyczącymi zasad przetwarzania Twoich danych osobowych, prosimy o przejście do Regulaminu Serwisu i Polityki Prywatności.
Rezygnuję
Dostęp do serwisu aptekarzpolski.pl przeznaczony jest dla farmaceutów oraz osób uprawnionych do wystawiania recept lub prowadzących obrót produktami leczniczymi.
W związku z odwiedzaniem witryny www.aptekarzpolski.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies oraz dane na temat aktywności i urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO). Jeśli chcesz zapoznać się z informacjami dotyczącymi zasad przetwarzania Twoich danych osobowych, prosimy o przejście do Regulaminu serwisu i Polityki Prywatności.
Rezygnuję
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Aptekarz Polski
  • Najnowsze e-wydanie Aptekarza Polskiego – 223 (201e)
  • Akademia Aptekarza Polskiego – szkolenie [punkty edukacyjne]
  • Aktualności
  • Wiedza
  • Receptura
  • Trendy
  • Prawo
  • Farmacja szpitalna
  • WIDEO
  • Podcasty
  • WYWIADY
  • Opinie ekspertów

Redakcja korzysta z zasobów: Canva.com, Pixabay.com

Ta strona korzysta z plików cookies. Kontynuując korzystanie z tej witryny, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Zapoznaj się z naszą Regulaminem serwisu i Polityką Prywatności.