Rola białka w procesie leczenia i rekonwalescencji [Akademia Aptekarza Polskiego] [szkolenie]

Informacje o szkoleniu

Rola białka w procesie leczenia i rekonwalescencji

Szkolenie przygotowane przez NUTRICIA Polska Sp. z o.o.




Punkty: 2 punkty edukacyjne


Szkolenie dostępne do 6 czerwca 2022 r.


Wysyłka certyfikatów (na adres e-mail): do 20 czerwca 2022 r.





  1. Zapoznaj się dokładnie z częścią merytoryczną i produktową szkolenia.
  2. Wypełnij formularz i odpowiedz na kilka pytań w quizie sprawdzającym wiedzę. Powodzenia!

Informacja o produkcie Nutridrink Protein

Nutridrink Protein to doustny preparat odżywczy: żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego w niedożywieniu i ryzyku niedożywienia związanym z chorobą, szczególnie u pacjentów ze zwiększonym zapotrzebowaniem białkowym. Znajduje zastosowanie u osób, które z różnych przyczyn, nie są w stanie dostarczyć odpowiednich, pozwalających na pokrycie dobowego zapotrzebowania organizmu, ilości składników odżywczych wyłącznie za pomocą tradycyjnej diety.

Kiedy może pomóc?

Produkty Nutridrink Protein znajdują zastosowanie w sytuacjach, w których z różnych przyczyn pokrycie potrzeb organizmu (często zwiększonych na skutek choroby) tradycyjną dietą jest niemożliwe, lub niewystarczające, szczególnie:

  • zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze (szczególnie na białko) będące następstwem choroby
  • brak apetytu i niechęć do jedzenia
  • problemy z jedzeniem (gryzieniem, żuciem, połykaniem)
  • pogorszone trawienie i wchłanianie objawiające się dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego jak nudności, wymioty, biegunka i/lub zaparcia

Dla kogo Nutridrink Protein?

Produkty Nutridrink Protein znajdują zastosowanie w sytuacjach, w których z różnych przyczyn, pokrycie potrzeb organizmu (często zwiększonych na skutek choroby) tradycyjną dietą jest niemożliwe lub niewystarczające, szczególnie w takich sytuacjach jak:

  • w okresie rekonwalescencji po chorobie
  • w przygotowaniu do operacji oraz po niej
  • podczas ciężkiej choroby i po niej (wymagającej dłuższego pobytu w szpitalu)
  • w chorobach przewlekłych wymagających zwiększonej podaży białka, np. w chorobie nowotworowej
  • proces rehabilitacji np. po udarze mózgu
  • Nutridrink Protein to najwyższa ilość białka w najmniejszej butelce – 18 g białka w 125 ml produktu*
  • Duża porcja energii – 306 kcal
  • Niezbędne składniki odżywcze
  • Płynna forma, łatwa do spożycia przez osoby chore
  • Dostępny w 8 smakach w tym 3 innowacyjne formuły smakowe
  • Nr 1 w rekomendacji lekarzy, w kategorii żywienia medycznego**

Stosowanie

Zalecane spożycie to 1-3 BUTELKI DZIENNIE przez MINIMUM 14 DNI lub dłużej, zgodnie z zaleceniem lekarza (jako uzupełnienie diety).

Jak stosować?

Zalecenia stosowania Nutridrink Protein:

  • Nutridrink Protein może być stosowany jako uzupełnienie diety pomiędzy posiłkami lub jako dodatek do posiłków w celu zwiększenia ich wartości odżywczej.
  • Produkt gotowy do spożycia, przeznaczony do picia.
  • Nutridrink Protein należy pić powoli, 1 butelkę przez około 30 minut.
  • Dobrze wstrząsnąć przed użyciem.
  • Najlepiej podawać schłodzony.
  • Po pierwszym otwarciu opakowania produkt przechowywać w zamkniętej butelce, w lodówce, maksymalnie do 24 godzin.

Ważne informacje

  • Ostrzeżenie: Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
  • Stosować pod nadzorem lekarza.
  • Produkt nieodpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
  • Nie stosować u dzieci poniżej 6 lat.
  • Stosować ostrożnie u dzieci w wieku 6-10 lat.
  • Stosować ostrożnie u pacjentów z zaburzeniami czynności nerek.
  • Monitorować podaż płynów, aby zapewnić odpowiedni stan nawodnienia pacjenta.

Składniki
Nutridrink Protein – smak truskawkowy

białka mleka krowiego, woda, maltodekstryna, sacharoza, oleje roslinne (olej rzepakowy, olej słonecznikowy), wodorofosforan magnezu, emulgator (lecytyny (lecytyna sojowa)), aromat, chlorek choliny, barwnik (karmin), cytrynian potasu, L-askorbinian sodu, wodorofosforan dipotasu, mleczan zelaza(II), octan DL-alfa-tokoferylu, glukonian miedzi(II), siarczan cynku, siarczan manganu, D-pantotenian wapnia, chlorowodorek tiaminy, chlorowodorek pirydoksyny, nikotynamid, ryboflawina, octan retinylu, fluorek sodu, kwas pteroilomonoglutaminowy, chlorek chromu(III), jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, selenian(IV) sodu, D-biotyna, fitomenadion, cholekalcyferol, cyjanokobalamina.

*spośród innych wysokobiałkowych preparatów do żywienia medycznego dostępnych na polskim rynku (12/2021). Produkt dostępny w opakowaniu 4 x 125 ml.

** IQVIA Poland Pharmascope + IQVIA ePharmacy Tracker 12/2021, OTC3: 30A3, 30A4, 30B1 Sales Values; Year 2021© 2022 IQVIA and its affiliates. All rights reserved

Szkolenie było dostępne do 6 czerwca 2022 r.