Światowa Organizacja Zdrowia opublikowała stanowisko w sprawie pandemii COVID-19 i jej wpływu na życie ludzi na całym świcie. Zdaniem organizacji jest to ogromne wyzwanie dla zdrowia publicznego, systemów żywnościowych i świata pracy. Zakłócenia gospodarcze i społeczne spowodowane pandemią są katastrofalne: dziesiątki milionów ludzi jest zagrożonych skrajnym ubóstwem, a liczba osób niedożywionych, szacowana obecnie na prawie 690 milionów, może wzrosnąć do 132 milionów do końca roku.
WHO alarmuje, że niemal połowa z 3,3 miliarda światowej siły roboczej na świecie jest zagrożona utratą środków do życia. Pracownicy nieformalni są szczególnie narażeni, ponieważ większość z nich nie ma ochrony socjalnej i dostępu do wysokiej jakości opieki zdrowotnej.
Pandemia wpłynęła na cały system produkcji i obiegu żywności oraz obnażyła jego kruchość. Zamknięcia granic, restrykcje oraz ograniczenia w handlu utrudniały rolnikom zbiór plonów oraz dostęp do rynków zbytu. „Pandemia zdziesiątkowała miejsca pracy i zagroziła milionom źródeł utrzymania. W miarę jak żywiciele rodziny tracą pracę, chorują i umierają, bezpieczeństwo żywnościowe i odżywianie milionów kobiet i mężczyzn jest zagrożone, a osoby w krajach o niskich dochodach, zwłaszcza w najbardziej zmarginalizowanych populacjach, do których należą drobni rolnicy i ludność tubylcza, są zagrożone” – czytamy w komunikacie.
WHO apeluje o pracę nad długofalową strategią zapobiegawczą: priorytetem powinno być zajęcie się podstawowymi wyzwaniami w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego i niedożywienia.