Oto kilka ważnych informacji dot. teorii i praktyki w stosowaniu diety:
- W praktyce ograniczenie podaży białka dotyczy m.in.: stosowania wymienników jajka i mleka krowiego, które wydają się być niezbędne w tradycyjnej diecie, zwłaszcza z technologicznego punktu widzenia. Mąka ziemniaczana, mąka sojowa, dojrzały banan zastąpią jajko w przygotowaniu ciast, placków i kotletów „wiążąc” składniki. Natomiast mleko krowie można zastąpić mlekiem sojowym, ryżowym, migdałowym czy kokosowym.
- Węglowodany powinny pokrywać 50-60% całkowitego dziennego zapotrzebowania energetycznego. Głównym źródłem tego składnika odżywczego powinny być pełnoziarniste produkty zbożowe (pieczywo razowe, naturalne płatki, kasze, ryż brązowy, makaron razowy, otręby).
- Należy zrezygnować z dosalania potraw. Na skutek zaburzonej funkcji nerek w przebiegu ich niewydolności dochodzi do zmniejszenia wydalania sodu i gromadzenia go w organizmie, co skutkuje zatrzymywaniem wody, występowaniem obrzęków, nadciśnienia tętniczego krwi oraz wzmożonego odczucia pragnienia. Dzienne spożycie soli jako głównego źródła sodu nie powinno przekraczać zalecanych 5 g na dobę czyli 1 łyżeczki).
- Woda o niskim stopniu mineralizacji to szczególnie ważny składnik diety. Eksperci zalecają jej wysokie spożycie, określając, iż pić należy tyle, by mocz miał jasny kolor. Ograniczenia spożycia płynów pojawiają się jednak w okresie schyłkowej niewydolności nerek.
- Odpowiednia dieta zawsze stanowi uzupełnienie leczenia farmakologicznego. Należy jednak pamiętać iż, nie istnieje dieta odpowiednia dla wszystkich chorych z PChN. Jej dostosowanie do indywidualnych potrzeb chorego przypomina czasem układanie puzzli, dlatego najlepiej gdyby była konsultowana przez doświadczonego dietetyka.
Materiały dostępne są dla pacjentów na stronie Fundacji „Nadzieja dla Zdrowia” (www.nadziejadlazdrowia.pl)
- Poradnik dietetyczny „Dieta w przewlekłej chorobie nerek w okresie przed dializacyjnym” opracowany przez dr n. o zdr. Hannę Stolińską – dietetyka klinicznego
- Artykuł – „Zasady żywienia w okresie leczenia zachowawczego” – www.nefro.edu.pl
- Poradnik: „Dieta niskobiałkowa w przewlekłej chorobie nerek – zalecenia i zastosowanie” – opracowany przez prof. S. Małgorzewicz, prof. P. Borek, prof. R. Gellert
Informacja prasowa