Po ponad roku od ogłoszenia pandemii COVID-19, Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków oraz Amerykańskie Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom nadal podkreślają, że istnieje brak wiarygodnych dowodów na to, że żywność lub opakowania żywności są powiązane z transmisją lub zakażeniem wirusem SARS-CoV-2.
Biorąc pod uwagę, że liczba cząsteczek wirusa, które teoretycznie mogłyby zostać wychwycone przez dotknięcie powierzchni, byłaby bardzo mała, a ilość potrzebna do zakażenia drogą inhalacji doustnej byłaby bardzo wysoka, prawdopodobieństwo zakażenia przez dotknięcie powierzchni opakowania lub spożycie żywności jest uważane za wyjątkowo niskie – czytamy w oświadczeniu FDA.
Ponadto: Na podstawie ponad 100 milionów przypadków COVID-19, nie znaleziono dowodów epidemiologicznych dotyczących żywności lub opakowań żywności jako źródła przenoszenia SARS-CoV-2 na ludzi. Ponadto transmisji nie przypisywano produktom spożywczym ani opakowaniom za pośrednictwem krajowych i międzynarodowych systemów nadzoru.