NFZ udostępnia przewodnik po celiakii, który jest efektem współpracy Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej z Narodowym Funduszem Zdrowia w ramach Forum Organizacji Pacjentów.
Gluten to nierozpuszczalna frakcja białka zawarta w takich zbożach jak: pszenica, żyto, jęczmień, owies, a także w jego odmianach takich jak pszenżyto. Zboża stanowią jedno z ważniejszych źródeł białka roślinnego, węglowodanów, witamin, a także składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. Występujący w ich składzie gluten jest mieszaniną białek roślinnych głównie gliadyny i gluteiny (tzw. prolaminy), także albumin i globulin, które występują w mniejszej ilości. Jakie jednostki chorobowe manifestują się nietolerancją glutenu, w jakich schorzeniach należy częściowo lub całkowicie wyeliminować ten składnik z codziennej diety? Czytaj więcej: Nietolerancja glutenu – czy rzeczywiście należy unikać glutenu?
celiakia_-_przewodnik_dla_pacjenta