Pod koniec 2022 roku Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – PIB zorganizował Narodowy Kongres Żywieniowy. Jest to ważne wydarzenie dla osób interesujących się żywnością, żywieniem i edukacją żywieniową. Edycja skupiła się na roli warzyw i owoców w profilaktyce chorób dietozależnych. Dostępne są już materiały pokongresowe: relacje z wykładów, z warsztatów kulinarnych a także biuletyn Kongresu.
W Biuletynie można znaleźć szereg opracowań, między innymi:
- Spożycie warzyw i owoców w wybranych grupach populacyjnych w Polsce w odniesieniu do aktualnych zaleceń
- Pozostałości pestycydów w owocach i warzywach – fakty i mity
- Czy azotany w warzywach są zagrożeniem dla konsumenta?
- System znakowania Nutri-Score w opinii polskich konsumentów
- Dieta „wege” a ciąża. Jakiej wiedzy dostarczają badania naukowe?
- Dieta a choroby neurodegeneracyjne – rola warzyw i owoców
- Tajna broń modulująca mikrobiotę – polifenole w warzywach i owocach. Które „najlepiej” leczą mikrobiotę jelitową?
- Warzywa i owoce w diecie a zapobieganie nowotworom
- Kształtowanie preferencji żywieniowych dzieci jako praktyka prozdrowotna
- Kardiologiczna interpretacja przysłowia „Przez żołądek do serca” – jak rozmawiać z pacjentem o zmianie nawyków żywieniowych?
- Dobre praktyki promowania spożycia warzyw i owoców