Diagnoza o groźnej, przewlekłej chorobie nerek (PChN) usłyszana przez pacjenta niewątpliwie zmienia jego codzienność, wpływa na stan psychiczny. Ważne jest wówczas, by odpowiednio wcześnie pacjent poznał możliwości spowolnienia rozwoju choroby i tym samym miał wpływ na swoje zdrowie. Odpowiednia, wcześnie wdrożona i kontrolowana dieta daje mu szansę na lepszy komfort życia oraz przesuwa w czasie podjęcie wyczerpującej dializoterapii.
U pacjentów cierpiących na PChN dieta powinna stanowić stały, nieodłączny element terapii. Dieta ma na celu wspomaganie leczenia, utrzymanie prawidłowego stanu odżywienia i zapobieganie niedożywieniu. Jak podkreślają eksperci w komentarzu do „Ogólnopolskiego badania pacjentów nefrologicznych”, organizowanego pod patronatem Polskiego Towarzystwa Nefrologicznego, w leczeniu dietetycznym PChN szczególną uwagę należy zwrócić na spożycie białka w okresie leczenia zachowawczego, a w przypadku podaży poniżej 0,6g białka /kg masy ciała, o uzupełnienie tej terapii ketoanalogami aminokwasów. „Zastosowanie diety o ograniczonej zawartości białka wiąże się z obniżeniem stężania fosforanów, zmniejszeniem kwasicy metabolicznej, zwolnieniem progresji PChN. Wykazano, że ograniczenie białka w diecie pacjenta wraz z odpowiednią dawką ketoanalogów aminokwasów umożliwia odroczenie leczenia nerkozastępczego od kilku do kilkunastu miesięcy, zaś po rozpoczęciu dializoterapii ryzyko zgonu u osób stosujących taka terapię w okresie predializacyjnym jest istotnie niższe.”
Eksperci z Katedry Żywienia Klinicznego w Gdańsku oraz dietetyk kliniczny dr n. o zdr.Hanna Stolińska, opracowali materiały, będące wsparciem dla pacjentów w leczeniu zachowawczym PChN. Materiały oparte są na całościowym podejściu do produktów żywnościowych. Mają edukować pacjentów, zachęcić ich do czytania i rozumienia, do podjęcia rozmowy z lekarzem, konsultacji z dietetykiem dotyczących zasad żywieniowych oraz stosowania ich w przebiegu choroby.